Nelegální přípojky na splaškovou kanalizaci budou odhaleny

Kladensko – V Česku přibývá lidí, kteří se načerno připojují na splaškovou kanalizaci. Jen ve středních Čechách jde o stovky případů. Vodárny teď našly způsob, jak tyto podvodníky odhalit. Sestrojily speciální přístroj, který pomocí kouře na nelegální přípojky upozorní.

Plech, ventilátor a výrobník mlhy – jednoduchý stroj nažene umělý kouř do kanalizace. Zjistit nelegální napojení na ni trvá jen několik minut. Pokud je vše v pořádku, mlha by měla stoupat pouze z kanálů. Pokud je ale dům na kanalizaci napojen načerno, dostane se kouř do okapových trubek, jak popsal technik provozu Středočeských vodáren Radomil Fuks.

Jen v Srbech objevili technici za hodinu šest domů připojených na splaškovou kanalizaci nelegálně. Letos technici Středočeských vodáren zjistili na Kladensku a Mělnicku skoro sto nelegálních přípojek. Další stovku pak na požádání v jiných krajích. Vodárny lidi s černou přípojkou nejprve dopisem vyzvou k nápravě, když to nepomůže, musí zaplatit.

Reportáž Pavla Pavlase (zdroj: ČT24)

„Ve spolupráci s Vodoprávním úřadem hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 200 tisíc korun,“ nechal se slyšet manažer provozu Středočeských vodáren Vladimír Dragoun. Vodárny s podvodníky bojují dlouhodobě. Černé přípojky prodražují čištění splašků, navíc se kanalizační síť může přetížit a splašky se mohou dostat do domů.