Litoměřice zaplatí ROPu Severozápad „jen“ milion, úřad pokutu snížil

Litoměřice - Dotační úřad ROP Severozápad vyměřil Litoměřicím pokutu milion korun za rekonstrukci zimního stadionu. Původně mělo město platit čtyři miliony korun, úřad ale nakonec pokutu snížil. Město totiž považuje zjištěné nedostatky za málo významné v porovnáním s náročností projektu. Litoměřice dostaly na modernizaci hokejové haly a jejího zázemí dotaci 208 milionů korun.

Úřad městu vyměřil původně dva odvody ve výši 2,69 milionu korun a 1,27 milionu korun. „Celková částka, kterou by město mělo odvést po korekci z původně navržených čtyř milionů korun, pravděpodobně nepřekročí jeden milion korun. Odvod vychází z faktu, že odborná firma, která pro město administrovala výběrové řízení, porušila o jeden den lhůtu pro podání nabídek nadlimitní veřejné zakázky na vybavení. Smlouva s městem obsahuje článek o podílu na takto vzniklé platbě,“ uvedla mluvčí města Eva Břeňová.

Dalším pochybením města mělo být podle úřadu vybudování výtahu. Jeho stavba byla sice zvažována už v projektové dokumentaci, ale nebylo jisté, jestli konstrukce budovy takovou stavbu vydrží. „Po odkrytí bylo zjištěno, že skladba nosných a nenosných konstrukcí vestavbu výtahu do stávajícího systému umožní,“ vysvětlila mluvčí.

„Podle závažnosti pochybení může dojít ke snížení požadovaného odvodu,“ potvrdil mluvčí Úřadu Regionální rady ROP Severozápad Vojtěch Krump s tím, že na vyčíslení pokuty využívá úřad speciální tabulku s jednotlivými sazbami za konkrétní pochybení. Při hodnocení chyb se zvažovala i náročnost projektu. „Obdobně náročné projekty byly v Litoměřicích na rozdíl od jiných měst úspěšně realizovány hned čtyři - kromě zimního stadionu i stavba domova pro seniory na Dómském pahorku, modernizace gotického hradu a stavba západního mostu přes Labe,“ doplnil starosta Ladislav Chlupáč.