Klíšťata jsou zpět a s nimi encefalitida

Brno – Druhý vrchol sezony zažívají díky vlhkému a poměrně teplému počasí klíšťata. Líhnou se další mláďata a lidé současně využívají příznivého počasí k vycházkám do lesů. V Jihomoravském kraji tak nově onemocnělo deset lidí encefalitidou, celkový počet od začátku roku se v regionu zvýšil o čtvrtinu.

Pro většinu listopadových dnů vydal Český hydrometeorologický ústav upozornění na malé riziko klíšťové aktivity. Doporučuje pro vycházky do lesů hladké světlé oblečení a pravidelné prohlídky těla. Aktivita klíšťat a počet lidí, které nakazila encefalitidou, není podle expertů letos vysoká, na podzim je však neobvykle silná. Obvykle vydává ČHMÚ ve spolupráci se Státním zdravotnickým ústavem předpověď aktivity klíšťat pouze do října, letos tak ale činí i v listopadu.

Podzimní klíšťová sezona s sebou přinesla zvýšený počet nemocných lidí. V Jihomoravském kraji jich přibylo deset. „Vyšší počet nakažených souvisí se životním cyklem klíšťat. Díky příznivému počasí mají nyní druhou fázi aktivity a líhnou se další mláďata. Lidé také chodí více do přírody,“ přiblížila Renáta Vaverková z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Projevuje se bolestmi hlavy, horečkami, dezorientací či poruchami motoriky. Inkubační doba je sedm až 14 dní. Počet případů se tak ještě stále může zvyšovat. Každý rok se podle Vaverkové na jižní Moravě nakazí 50 až 60 lidí, proti nemoci přitom existuje očkování. Odborníci doporučují nechat se očkovat přes zimu, kdy je aktivita klíšťat obvykle velmi nízká.