Postačí e-mail a Praha bude čistá, plánuje magistrát

Praha – Od příštího roku bude Praha čistší a bude méně zapáchat, naplánovali úředníci magistrátu. Na schválení radních čekají návrhy, které by měly zlepšit úklid nejčastěji znečišťovaných míst – například podchodů, kde lidé často vylučují. Vzniknout má také e-mailová adresa, kde budou lidé upozorňovat na znečistěná místa a ta budou do druhého dne uklizena. Překážkou plánů na lepší úklid Prahy by mohly být peníze, návrh totiž předpokládá, že radní současně přidají tři miliony korun Technické správě komunikací (TSK).

Podchod pod Wilsonovou ulicí u Státní opery, výstup z metra ve Spálené či řada staroměstských uliček jsou místa, kde by se podle pražského magistrátu měl zlepšit úklid. Místa jsou totiž znečištěná a také zapáchají, protože na nich lidé často močí. „Vytipovali jsme na patnáct rizikových lokalit, které jsou ve správě TSK. Jedná se o místa v centru města, kde se tento nešvar nejčastěji vyskytuje. Tyto lokality by se měly čistit jednou denně,“ uvedl mluvčí TSK Tomáš Mrázek. TSK by zapáchající místa měla oplachovat vodou s chloraminem, přestávky v každodenním úklidu budou pouze v zimě, když teplota klesne pod tři stupně Celsia.

Kromě patnácti míst, kde se bude uklízet denně, bude možné požádat o rychlý úklid i v jiných lokalitách. Ten budou provádět pracovníci TSK, resp. Pražských služeb, u kterých zřejmě správa komunikací úklid objedná. Město zavede e-mailovou adresu, na které budou moci Pražané upozornit na znečištěná místa, ta budou do druhého dne čistá.

Primátor Tomáš Hudeček:

„Čištění patnácti nejznečištěnějších míst je součástí naší koncepce zlidštění Prahy, do které patří také revitalizace pražských záchodků a zkulturnění městské hromadné dopravy, protože není nic příjemného nechat se každý den něčím vysmradit.“

Že se zlepší vzhled a vůně metropole, ale není ještě jisté. „Podotýkám, že se jedná o návrh pro příští rok,“ zdůraznil mluvčí TSK Tomáš Mrázek. O návrhu rozhodne městská rada, problém může být v penězích. Správě komunikací by totiž město muselo dát tři miliony korun ročně navíc. V poslední době přitom magistrát částku na úklid výrazně seškrtával, letos dal TSK o 100 milionů méně, pro správu potom byl problém vypravit v parných letních dnech kropicí vozy.

Vydáno pod