Geotechnici kontrolovali nebezpečnou skálu v Kuřimi

Kuřim – Skálu v Kuřimi na Brněnsku, jejíž část se letos na jaře uvolnila a zasypala rodinný dům, kontrolovali o víkendu geotechnici. Odborníci radili lidem, jak zabezpečit horninu nad svými domy a sbírali údaje pro studii, která poputuje na radnici.

Na letošní pátek 14. května rodina Juračkových z Kuřimi dlouho nezapomene. Na jejich dům v ulici příznačně nazvané Podhoří se zřítila část skalního masivu. Juračkovi dodnes v zasaženém domě nebydlí. Sesuv vystrašil i ostatní obyvatele. Asi 50 rodin, nad jejichž domy se v délce necelého kilometru nebezpečná skála táhne, tak dostalo tento víkend možnost geologické kontroly, který zajistila a zaplatila radnice.

„Byli jsme hlavně překvapeni tou členitostí, kdy na jednom úseku je stav bdělosti a stačí skálu jen udržovat a odstraňovat, co napadá, a hned vedle byl stav kritický, kdy přímo ohrožuje zdraví a životy lidí, kteří tam bydlí,“ nechal se slyšet šéf geotechniků Stanislav Štábl.

Reportáž Petra Kotrly (zdroj: ČT24)

V případě jednoho z pozemků geotechnici odhadují, že po zimě část skály už nevydrží působení ledu a dalších přírodních vlivů. Stanislav Štábl uvedl, že celkově je nutné hodnotit situaci jako kritickou. Dům majitelky by ale pád horniny ohrozit neměl. Ona i ostatní obyvatelé dostali rady, jak skálu nejlépe zabezpečit. Komplexní studii by pak měla dostat do konce roku radnice.