Mikrobus narazil do dvou aut, jeden člověk je mrtvý, osm zraněných

Samšina (Jičínsko) – Srážku mikrobusu s nákladním a potom i osobním autem na boleslavsko-trutnovské silnici u Samšiny na Jičínsku nepřežil jeden člověk, dalších osm utrpělo zranění. Nehoda se stala před půlnocí, silnici, která funguje například jako hlavní spojnice Prahy a střední části Krkonoš, na několik hodin uzavřela. V týdnu je to už druhá havárie s takto rozsáhlými následky.

Čerstvě vydaná mapa rizikovosti českých státních silnic hodnotí tah I/16 na Jičínsku jako tah se středně vysokým rizikem. K jeho obětem teď přibyl další člověk – řidič jednoho z vozidel, která se na ní srazila krátce před půlnocí. „Jednadvacetiletý řidič jel vozidlem Mercedes Vito ve směru od Mladé Boleslavi na Jičín. U Samšiny vyjel z dosud nezjištěných příčin do protisměru, kde se nejdříve střetl s nákladním vozidlem Mercedes a poté s osobním vozidlem Škoda Octavia,“ popsala policejní mluvčí Hana Klečalová.

V dodávce, resp. mikrobusu cestovalo sedm lidí, v osobním autě dva a v nákladním voze pouze řidič. Ten jako jediný vyvázl bez zranění. Naopak spolujezdec z mikrobusu zemřel a dalších osm lidí utrpělo zranění, z nich dva těžké. U rozsáhlé nehody zasahovali záchranáři z Královéhradeckého i Středočeského kraje, zraněné rozvezli do nemocnic v Mladé Boleslavi, Jičíně a Hradci Králové. U nehody zasahovali také hasiči, kteří museli především zabezpečit naftu, které vyteklo 200 litrů z poškozené nádrže kamionu.

V týdnu je to již druhá takto velká nehoda. Ta první se stala v úterý, kdy se srazilo osobní auto s autobusem a dalším osobním autem v České Lípě. Řidič prvního auta zahynul, v autobusu utrpělo zranění deset lidí včetně řidiče, řidič druhého auta neutrpěl zranění. Podle policistů nehodu způsobil řidič prvního vozidla, který nezvládl řízení poté, co na hlavní silnici I/9 příliš rychle vjel z odbočovacího pruhu.