Před deštěm i sněhem budou turisty na Šumavě chránit nové přístřešky

Kvilda - Vedení šumavského parku dokončuje stavbu turistických přístřešků. Je jich šestnáct a kromě odpočinku mají sloužit i jako dočasný úkryt před nepříznivým počasím. Zároveň musí přístřešky splňovat i jednu hlavní zásadu: co nejvěrnější podobu šumavským stavbám. Celkem stavba přístřešků rozmístěných po celé Šumavě přijde národní park na téměř tři miliony korun a turisté i běžkaři je budou moci začít využívat už v následující zimní sezoně.

Výstavbu turistických zastávek podpořilo ministerstvo životního prostředí, které na podobné projekty ve všech národních parcích vyčlenilo 150 milionů korun. Ministerstvo tak chce přispět k rozvoji návštěvnické infrastruktury v parcích i v jednotlivých obcích.

Pro přístřešky vybralo vedení parku turisticky nejatraktivnější části Šumavy, turisté se do nich budou moci schovat třeba v okolí pramenů Vltavy nebo nedaleko Stožecké kaple. V centrální části Šumavy jsou už turistické přístřešky hotové, na jihu je chce vedení parku dokončit ještě před začátkem zimní sezony.

Vedení šumavského parku dokončuje stavbu turistických přístřešků (zdroj: ČT24)

NP Šumava chce otevřít informační centra v Praze a Bavorsku

Národní park Šumava chce v příštím roce otevřít dvě nová informační centra. Jedno bude v Praze a druhé v Bavorsku. Národní park tím chce více propagovat Šumavu i v jiných lokalitách. Od příštího roku také bude po Česku jezdit mobilní informační středisko, které má lidem nabízet další zajímavosti o Šumavě. Národní park provozuje na svém území devět informačních středisek a další tři infocentra na území jsou takzvaně partnerská. Mimo Šumavu nabízí informace lidem i ve střediscích v Českých Budějovicích a v Plzni.

Turistům nabízí šumavský národní park taky originální plyšáky: zvířata, která zde žijí

Turisté, kteří dorazí na Šumavu, mají nový koníček. Fotí po Šumavě originální plyšáky z produkce Správy NP a CHKO Šumava, kteří představují 13 druhů původních šumavských živočichů. Kvůli obrovskému zájmu se hračky od poloviny listopadu nově objeví také na e-shopu. Výtěžek z prodeje pomůže při péči o zraněná zvířata ve stanici pro handicapovaná zvířata na Klášterci.

Tetřev hlušec
Zdroj: wikipedia.cz/Richard Bartz