Bývalá skládka nyní láká k výletu

Jičín – Z bývalé skládky odpadu pod vrchem Zebín u Jičína je odpočinková zóna. Podle původních plánů mělo město rekultivaci skládky dokončit už loni. Projekt zdržely diskuse o způsobu výběrového řízení.

Před rekultivací místo na úpatí vrchu Zebín k výletu rozhodně nelákalo. Pod povrchem je skládka ze sedmdesátých let. „Tehdy se tam vozil komunální odpad z celého okresu,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí MÚ Jičín Jana Mušková.

Patnáct měsíců práce a lokalita se změnila k nepoznání. „V žádném případě se neodvážel materiál, který tam byl navezen. Jen se to zapouzdrovalo tak, že se celá skládka překryla folií a navrch se navezla zemina,“ dodala Jana Mušková a mluvčí MÚ Jičín Magdaléna Doležalová doplnila: „Na úpatí Zebína tak vznikla příjemná vycházková zóna pro místní i pro turisty. Vznikl zde také ovocný sad.“ Odhady mluví o tom, že tento kopec ukrývá až 200 tisíc tun odpadu. Jeho výška dosahuje místy až 12 metrů.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Odborníci nyní budou skládku sledovat dál, aby zjistili, zda je skutečně zakonzervována. „Pět let by se mělo dál monitorovat znečistění, pokud tam nějaké bude, podzemních vod,“ potvrdila vedoucí odboru Jana Mušková a Magdaléna Doležalová podotkla: „Stavba stála 23 a půl milionu korun, z toho 90 procent pokryje státní dotace.“

Radnici přitom hrozilo, že o dotaci přijde. Projekt totiž mezi některými zastupiteli vyvolával pochybnosti a nabral zpoždění. „Magistrát připravoval losování, které mělo mít rozpočet 70 milionů. Nakonec se ukázalo, že to samé můžeme pořídit za 23 milionů,“ vysvětluje zastupitel města Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín).

Město plánuje, že do nové odpočinkové zóny nakoupí ještě lavičky.