Plzeň v telefonu: Najde místo k parkování, na úřadu dovede do správných dveří

Plzeň – Novou aplikaci pro tablety a mobilní telefony představil plzeňský magistrát. Chce jejím prostřednictvím usnadnit komunikaci lidí s úředníky, ale také zjednodušit pohyb po městě. Aplikaci nazvanou Plzeň – občan chce město ještě vyvíjet, až příští rok tak bude použitelná nejenom k objednání na úřad, ale také bude možné jejím prostřednictvím vyplňovat formuláře.

Kam se vydat například pro nový občanský průkaz, ukáže v mobilním telefonu aplikace plzeňského magistrátu. Umožní také zarezervovat si návštěvu na konkrétní čas, nikoli však vyplnit žádost – to možná časem. Přesto je město na svoji aplikaci hrdé. „Vyvíjela se cirka jeden rok a je konfigurována tak, aby byla připravená jak pro chytré telefony, tak pro tablety,“ řekl náměstek primátora Miloslav Šimák (ČSSD).

Program by ale neměl sloužit pouze k cestám na úřad. Pomůže například najít parkování včetně ceny a řidiče také upozorní na uzavírky. „Lidé si velmi rychle zvykli na dostupnost potřebných informací prostřednictvím smartphonů a tabletů, proto jsme po spuštění průvodce městem pro turisty v loňském roce připravili aplikaci také pro naše občany,“ podotkl náměstek Šimák.

Aplikaceje dostupná ke stažení zdarma ve storu jednotlivých operačních systémů. Plzeň ji vyvinula pro Android, iOS a Windows Phone.

Lucie Pelanová o plzeňské aplikaci (zdroj: ČT24)