Případ budějovického primátora se vrátil žalobci

České Budějovice – Obžaloba, nebo druhé zastavení stíhání? Co ho čeká, se dozví v nejbližší době českobudějovický primátor Juraj Thoma (Občané pro Budějovice), kterého policie viní, že za zády rady podepsal dodatek smlouvy na IT služby. Deník MF Dnes upozornil, že případ už má na stole státní zástupce v Plzni, k soudu by se mohl dostat během několika týdnů. Půjde-li před soud, hrozí Thomovi, že ztratí podporu dosud loajální rady.

Plzeňské státní zastupitelství se obviněním budějovického primátora zabývá už podruhé. Loni stíhání zastavilo, policisté však Juraje Thomu letos na jaře obvinili podruhé a teď případ znovu předali žalobci. „Spis je u státního zástupce na kontrole. Pokud státní zástupce uzná, že již v něm není potřeba žádných doplnění, tak by mělo následovat jeho postoupení k soudu s návrhem na obžalobu,“ shrnul policejní mluvčí Jiří Matzner. Očekává, že žaloba padne ještě v listopadu.

Policisté tvrdí, že primátor Thoma v roce 2010 podepsal dodatek ke smlouvě na nákup počítačového vybavení pro magistrát, učinil tak ovšem bez vědomí rady. Město potom IT firmě zaplatilo 37 milionů korun. Mluvčí Matzner uvedl, že služby mohly být o pět milionů levnější. Juraj Thoma obvinění od počátku odmítá, tvrdí, že rada smlouvu, již podepsal, projednat nemusela. „Jsem přesvědčen, že jsem postupoval v souladu se zákonem,“ řekl již dříve.

Veronika Kabátová o stíhání Juraje Thomy (zdroj: ČT24)

Když policie začala primátora stíhat, zbytek rady ho podpořil a budějovická koalice zůstala pevná. Teď ale radní tvrdí, že pokud státní zástupce Thomu obžaluje, město se k žalobě připojí. „Pro nikoho z radních rozhodování v takto citlivé záležitosti nebylo jednoduché, nicméně pokud máme řádně spravovat majetek podle zákona o obcích, tak ve spojení s tvrzením policie, že vznikla škoda, neměli by radní ani jinou možnost, než se formálně připojit k trestnímu stíhání,“ upozornil radní Tomáš Bouzek (TOP 09).

Kromě obvinění primátora mají Budějovice s IT zakázkou z roku 2010 a podobnou z roku 2007 i další problém – dostaly za ni pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V létě jeho předseda potvrdil sankci 1,3 milionu korun.