Náměšťské letiště se mění ve vrtulníkovou základnu

Náměšť nad Oslavou (Třebíčsko) – Vojenská základna v Náměšti nad Oslavou prochází největší proměnou v historii. Souvisí to s koncem vrtulníkové základny v Přerově, jejíž osazenstvo – stroje a část vojáků – se stěhuje právě do Náměšti, zatímco výcvik pilotů letadel se stěhuje z Náměšti do Čáslavi. Vojenský kulový blesk skončí počátkem prosince.

Výcvikové albatrosy odletěly a dopravní helikoptéry Mi-171 začaly přilétat místo nich – takovou proměnu zažila vojenská letecká základna v Náměšti nad Oslavou během podzimu. Stěhování ještě neskončilo, kromě strojů se přesouvá i část personálu – ti, kteří mají na starost výcvik, z Náměšti do Čáslavi, ti od vrtulníků z Přerova do Náměšti. Některé zaměstnance armáda nestěhovala, protože je propustila. „O práci přišlo kolem 250 vojáků z povolání z obou základen a kolem sta občanských zaměstnanců,“ vyčíslil velitel vrtulníkové základny Jiří Vávra.

Ti, kteří o místo nepřišli, mohou být spokojeni. V Náměšti totiž mají lepší zázemí než v Přerově včetně největšího a nejmodernějšího víceúčelového hangáru ve střední Evropě. Ten s Přerovskými počítá. „V poslední fázi výstavby tohoto letiště se kalkulovalo s možností dislokace vrtulníků,“ upozornil Jiří Vávra.

V Náměšti nad Oslavou má nově působit celkem 26 vrtulníků, z toho šestnáct dopravních strojů Mi-171. S příchodem techniků a pilotů vrtulníků se počet zaměstnanců náměšťského letiště mírně zvýšil. Starostové okolních obcí si ale nemyslí, že to nějak výrazně ovlivní kupní sílu místních. „Většina z nich buď denně dojíždí, nebo jsou na ubytovně,“ upozornil starosta obce Sedlec, která leží bezprostředně u letiště.

Stěhování by mělo skončit 1. prosince, vrtulníková základna v Náměšti potom oficiálně zahájí provoz slavnostním nástupem 5. prosince.

Vojenské vrtulníky místo Přerova nově v Náměšti nad Oslavou (zdroj: ČT24)