Kraj navýší jmění ztrátové karlovarské nemocnice o 36 milionů

Sokolov - Zastupitelé Karlovarského kraje dnes rozhodli o nepeněžním navýšení základního jmění Karlovarské krajské nemocnice (KKN) o 36 milionů korun. Dočasně tak odvrátili hrozící předlužení krajských nemocnic, které způsobila zejména úhradová vyhláška. Nemocnice v Karlových Varech a Chebu jsou ale dlouhodobě ve ztrátě a podle vedení KKN bude zřejmě muset kraj začít přispívat nějakou formou i na provoz, řekl dnes na jednání krajského zastupitelstva ředitel KKN Petr Svoboda.

Dvě krajské nemocnice byly na konci září ve ztrátě ve výši 61 milionů korun, z toho 35 milionů karlovarská nemocnice a 26 milionů chebská. „A v září se nám objevil další kostlivec ve skříni, když jsme zjistili, že nám pojišťovna platí o 29 milionů korun vyšší zálohy za ambulantní péči,“ doplnil Svoboda.

Ačkoli KKN dokázala vnitřními úsporami, snížením nákladů na mzdy a dalšími opatřeními snížit náklady o desítky milionů korun, je ve stavu, kdy jí reálně hrozí předlužení. Ke konci července bylo základní jmění KKN 28,635 milionu korun. Ztráty jsou přitom každý měsíc okolo osmi milionů korun. „Podle tohoto bychom v už říjnu dosáhli záporné hodnoty a představenstvo by mělo podat návrh na konkurz,“ uvedl Svoboda.

Právě této situaci má předejít navýšení základního jmění vložením pozemků a nemovitostí v areálu karlovarské nemocnice ze strany Karlovarského kraje, který je jediným akcionářem KKN.

Karlovarská nemocnice
Zdroj: ČT24

Ředitel Svoboda i sami zastupitelé ale upozornili, že je to řešení jen dočasné, protože ani v příštím roce se situace výrazně nezlepší. Podle Svobody by bylo vhodné, aby kraj začal dotovat provoz nemocnic, optimálně zřízením závazku veřejné služby, kterou by mohl dotovat činnost některých ztrátových, ale nezbytných oddělení. Další možností by byla znovu změna akciové společnosti na příspěvkovou organizaci, kterou může kraj dotovat sníze než akciovou společnost.

Podle radního pro zdravotnictví Miloslava Čermáka (ČSSD) bude jedním z návrhů i financování veřejnou službou nebo převod akciové společnosti na příspěvkovou organizaci, jako je tomu u záchranné služby, jejíž činnost také pojišťovny nepokrývají. Čermák má do jara vypracovat koncepci financování krajských nemocnic.

Antonín Bruštík o záchraně KKN (zdroj: ČT24)

Na zastupitelstvu padl i návrh na přípravu privatizace sokolovské nemocnice. Ta sice patří kraji, ale spravuje ji od roku 2011 soukromá společnost Nemos. Jak dnes na zastupitelstvu řekl její jednatel David Soukup, ačkoli i ji postihla úhradová vyhláška a musela výrazně šetřit včetně plošného snížení mezd, stále drží hospodaření na vyrovnané úrovni. 

Návrh na privatizaci sice dnes neprošel, ale vzhledem k tomu, že krajské nemocnice jsou dlouhodobě ve ztrátě, zřejmě se k tomu bude zastupitelstvo vracet. Jak ale dnes řekl Čermák, privatizace je v rozporu s volebním programem ČSSD a zatím tak není na pořadu dne.