Vandaly usvědčily fotopasti, trest si teď musí odpracovat

Moravská Třebová - Díky fotopastem se policistům v Moravské Třebové podařilo identifikovat a dopadnout dva mladíky, kteří poničili nové dřevěné lavičky na Křížovém vrchu. Svůj prohřešek si teď musí odpracovat - místo vězení či pokut jim soudce uložil veřejně prospěšné práce pod dohledem technických služeb města.

Na přelomu března a dubna tehdy neznámí zloději ukradli dřevěné latě laviček na Křížovém vrchu. Málokdo tehdy věřil, že se pachatele podaří vypátrat. Povedlo se, dva místní mladíky usvědčily kamery.

Oba delikventi se ke krádeži přiznali. Trest si teď musí ve městě odpracovat. „Nakonec soudce jejich stíhání podmínečně zastavil a závazal je odpracovat 40 hodin obecně prospěšných pracích,“ upřesňuje starosta města Miloš Izák (ČSSD).

Odsouzené čeká pomoc s úklidem, hrabání listí, mytí kontejnerů nebo v zimě odklízení sněhu. Obecně prospěšné práce tu za trest vykonává ročně kolem 15 lidí. „Je to lepší než si ten trest odsedět,“ konstatuje Jiří Chadima, který si tu odpykává trest za drobné krádeže a výtržnosti.

Práci výtržníkům zadávají technické služby, které ji společně s policií i kontrolují. „Důvod provinění my neřešíme, nás se týká pouze rozsah činnosti, kterou mají pro město odpracovat, a dohlížíme na to, aby práce byly provedeny kvalitně a včas,“ říká ředitelka technických služeb Gabriela Horčíková.

Michal Klokočník o dopadení vandalů (zdroj: ČT24)