PODÍVEJTE se: V Ratajích pokáceli vánoční strom pro Prahu

Rataje nad Sázavou - V Ratajích nad Sázavou dnes pokáceli asi osmdesátiletý smrk, který bude letos o adventu a o Vánocích zdobit Staroměstské náměstí v Praze. Kácení stromu, kterému přihlíželo více než 200 lidí, měl na starost ratajský rodák a dvojnásobný mistr České republiky v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. Ten strom pokácel se svým kolegou tradiční metodou sekerami a historickou pilou. Nyní strom čeká náročný transport do Prahy, slavnostní rozsvícení stromu na Staroměstském náměstí je naplánováno na 30. listopadu.

Smrk vyrostl v parku, který chce městys zvelebit, a proto ho Rataje darovaly pořadatelům vánočních trhů v Praze. „V době, kdy v Ratajích sídlil Hynek Ptáček z Pirkštejna, vysoký politik v husitské době a poručník budoucího krále Jiřího z Poděbrad, byl právě náš městys po Praze nejdůležitějším sídlem. Jsme hrdi na to, že právě letošní vánoční trhy na Staroměstském náměstí ozdobí strom, který vyrostl u nás,“ řekl starosta Ratají Luboš Kubát.

Strom pro Prahu musí podle pořadatelů splňovat několik kritérií, prošel také dendrologickým průzkumem. Po kácení starou pilou břichatkou a sekerami byla práce pro urychlení dokončena motorovou pilou. Čtyřiadvacetimetrový smrk byl potom zkrácen na délku 22 metrů, odříznutou spodní část kmenu využijí umělci při Ratajském dřevosochání v příštím roce.

Vánoční strom pro Prahu je z Ratají nad Sázavou
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Smrk pomohla pokácet i historická ruční pila

Smrk, který vzešel ve veřejné soutěži z dvaceti zaslaných tipů, vybral Vorlíček, který už v minulosti několik stromů pro Staroměstské náměstí kácel. Se svým partnerem Milanem Zahradníčkem strom pokáceli s použitím historické ruční pily a seker z let 1912-1913. „Chceme ukázat tradiční českou dřevorubeckou dovednost z doby, která nebyla tak uspěchaná,“ řekl Vorlíček.

Strom bude postaven na Staroměstském náměstí v úterý brzy ráno a jeho slavnostní rozsvícení je naplánováno na sobotu 30. listopadu.

Po celou dobu prací byl strom zavěšený na jeřábu, aby se nepoškodily větve a byla zajištěna bezpečnost asi 200 přihlížejících. Přepravní souprava dlouhá 30 metrů a široká a vysoká 4,5 metru bude tažena americkým tahačem Kenworth. Její váha překročí i s naloženým stromem 40 tun. Z Ratají nad Sázavou se vánoční strom vydá na 65 kilometrů dlouhou cestu do logistického areálu v Modleticích u Prahy. Tam počká až do noci na úterý, kdy bude pokračovat ve své dráze na Staroměstské náměstí.

Vánoční strom pro Prahu je z Ratají nad Sázavou
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Soupravu budou po celou dobu provázet čtyři doprovodná vozidla, která budou zajišťovat hladký průběh. Nejobtížnější bude cesta mezi Českým Šternberkem a Šternovem, kde se nachází spousta náročných klikatých úseků a stoupání včetně průjezdu lesem. Trasu jsme však pečlivě naplánovali a předem projeli,“ řekl Martin Švestka z přepravní firmy.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)