Brněnští cestující otestují sezení na plastu a dřevě, potom budou hlasovat

Brno – K dopravním podnikům, které se začínají odklánět od polstrovaných sedaček s látkovým potahem, se přidává i ten brněnský. Do autobusů začne zkušebně dosazovat i dřevěné a plastové sedačky, lidé se potom budou moci vyjádřit v anketě, na čem se jim cestuje nejpříjemněji. Podle dopravního podniku by díky jinému materiálu sedadel bylo možné zjednodušit údržbu a zlepšit hygienu cestování.

Plastová a dřevěná sedadla se postupně objeví v několika brněnských městských autobusech, jako první takto upravený vyjel do provozu autobus typu Crossway evidenčního čísla 7812. Místo polstrovaných sedaček má světle modrá plastová sedadla od polského výrobce Ster. V prosinci potom vyjedou minibusy Stratos s červenými plastovými sedačkami od německé společnosti Kiel. Ty se od polských výrobků liší zdrsněným povrchem. Na dřevo se potom cestující posadí v rekonstruovaném autobusu B931 číslo 7459, který se v nejbližších dnech vrátí do provozu po generální opravě, při níž dostal i nové sedačky.

Autobusy se všemi třemi typy alternativních sedaček dopravní podnik v lednu vystaví na náměstí, lidé potom budou moci na jeho webu hlasovat, na čem se jim sedí nejlépe. Vítězné sedačky potom začne brněnský dopravce montovat do všech nově dodávaných vozidel.

Vybavit autobus plastovými či dřevěnými sedačkami stojí zhruba 100 tisíc korun. „Porovnávat cenu se současnými sedačkami moc nejde, protože byly součástí ceny za celý autobus. Údržba je však určitě levnější. Nynější sedačky se čistí mokrou cestou jednou za čtyři měsíce, což určitě není ideální,“ uvedla mluvčí DPMB Linda Hailichová.

Brněnské tramvaje, trolejbusy a autobusy již řadu let nabízejí cestujícím sedačky s molitanovou výstelkou a plyšovým potahem. Oproti plastovým či dřevěným sedákům jsou měkčí a také nejsou v zimě tak studené. Podle mluvčí Hailichové je ale možné nevýhody alternativních sedaček zmírnit i částečným potažením látkou, popř. koženkou. I kdyby plastová sedadla byla takto potažená, budou hygieničtější, mluvčí upozornila, že hlavním zdrojem bakterií v sedadlech je jejich molitanová výstelka.