Praha 6 koupí školám tablety, půjdou do laboratoří i jazykových učeben

Praha – Tablety za deset milionů korun nakoupí Praha 6 pro všechny své základní školy. Žáci je budou používat k výuce. Nebudou je ale nosit domů, místo učebních pomůcek je využijí pouze ve specializovaných učebnách. Radnice tvrdí, že kompletně své školy vybaví elektronickými přístroji jako první v Česku. K tzv. digitálnímu vzdělávání přistoupily už některé školy v rámci projektů financovaných soukromými společnostmi, postupné nahrazení knížek tablety ale plánuje i ministerstvo školství.

Praha 6 vybaví své základní školy tablety ve dvou etapách. Letos už je koupila šesti školám, zbylých devět by je mělo dostat do začátku příštího roku. Pro samotné školy ale není vybavení přenosnými počítači bez nákladů, musí zaplatit 10 procent ceny.

Zatímco v některých soukromých projektech tablety používají žáci během celého dne a mohou si je nosit i domů, Praha 6 technikou vybaví pouze speciální učebny. Vedení škol si může vybrat, který typ tabletu pořídí a k čemu je použije. „Některé se např. chystají využívat nové počítače jako jazykové laboratoře, jiné na podporu technických a přírodovědných předmětů a mnoho dalších,“ řekl radní Prahy 6 Ondřej Balatka.

Například na základní škole Emy Destinnové se pomocí tabletů budou děti učit cizím jazykům. Využívat budou výukové programy, učitel jim také bude zadávat přes počítač úkoly a kontrolovat jejich práci. „Děti si zvykají, že tablety nemusí být dobré jen na hraní, mailování nebo chatování, ale i na školní výuku. Je to jedna z budoucností vzdělávání,“ řekl radní Balatka. Dodal, že je radnice první v republice, která tablety do škol masově zavádí.

Příklad Prahy 6 chce následovat i ministerstvo školství. Vláda minulý měsíc projednala program na postupné nahrazování papírových učebnic tablety nebo touch-pady, klíčovou roli by v tom měly hrát evropské peníze. Počítačové vybavení škol se sice podle poslední zprávy České školní inspekce výrazně zlepšilo, hlavně díky dotacím, stále ale připadá ve školách na jeden počítač 8,1 žáka.