Tramvaje se vracejí do Divoké Šárky, už je tam skoro ani nepamatují

Praha – Po půlnoci skončila výluka tramvajové dopravy v části pražské Evropské ulice mezi smyčkou Bořislavka a Divokou Šárkou. Tramvaje tudy nejezdily od Velikonoc, práce měly skončit v polovině listopadu, protáhly se o celé dva týdny. Výluka souvisela se stavbou metra, tramvaje teď už jezdí po obnovené trase na tělese uprostřed ulice.

První tramvaj projela po rekonstruované trati do Divoké Šárky, která nejenže se vrátila do původní trasy a již „nekličkuje“ po Evropské ulici, ale navíc už její kolejnice neleží v betonových panelech, již v pátek odpoledne. Svezli se jí ale pouze pozvaní hosté v čele s pražským primátorem, starostkou Prahy 6 a představiteli dopravního podniku. Ten za opravu dvoukilometrového úseku trati zaplatil 137 milionů korun, vyčíslil mluvčí DPP Jiří Šinábl.

První cestující vyrazili k vokovické vozovně večerními zatahujícími spoji, ale naplno se do Divoké Šárky začalo jezdit až se začátkem nočního provozu. Ráno už bude vše tak, jak dvě třetiny roku nebylo - na smyčce Divoká Šárka budou postávat tramvaje 20 a 26 a od pondělí také linka 2 v nové trase z Petřin do Divoké Šárky. Současně už cestující na Evropské ulici nezahlédnou náhradní autobusy linek X, zatímco pravidelné autobusové linky budou zastavovat pouze na svých pravidelných zastávkách, nikoli tedy v těch tramvajových.

Kromě samotné trati se obnovuje plný provoz vokovické vozovny. Z ní teď začnou vyjíždět novější tramvaje než dříve. „Vozovna Vokovice pak začne nově vypravovat plně nízkopodlažní vozy 15T, což dále zvýší úroveň tramvajové dopravy v této oblasti,“ upozornil dopravní ředitel DPP Ladislav Urbánek.