O lávku nad píseckým jezem se přou obyvatelé, zastupitelé i radní

Písek – Novou lávku přes Otavu chce nechat postavit písecká radnice. V zastupitelstvu tím ale vzbudila rozruch – některým jeho členům se zdá stavba příliš drahá, jiní kritizují, že návrh na ni nevzešel ze soutěže. Podle starosty ale město lávku potřebuje.

Ocelová lávka by měla spojit dva otavské břehy. Zatím ale město spíše rozděluje. Zastupitelé kritizují vysoké náklady, jiným se nelíbí celá investice. Nejde přitom pouze o kritiku radnice z opozičních řad, neshodnou se ani radní. Například podle místostarosty Josefa Knota (TOP 09) existují důležitější projekty. „Občané nás v referendu zavázali k naprojektování a vybudování plaveckého bazénu,“ upozornil, přednost by podle něj mělo mít také parkování v centru.

Mezi hlavní zastánce stavby lávky patří písecký starota Ondřej Veselý (ČSSD). Upozornil, že o stavbu lávky město usiluje již dlouho, ačkoli před ní zatím dostávaly přednost jiné projekty. „Poprvé je v územním plánu z roku 1918, pak se opakovala v roce 1936, byla vypuštěna za komunismu. Lávka tam chybí,“ řekl starosta. Lávka má vzniknout nad prvním píseckým jezem, propojí promenádu s cyklostezkou.

Kromě vrcholných představitelů města o lávce nemají jasno ani obyvatelé Václavského předměstí, kde má lávka stát. „Bude překážet, zabere bývalé rekreační místo,“ kritizoval radniční plány obyvatel čtvrti Lubomír Poucha. Naopak člen místního osadního výboru a zastupitel Václav Reichl (KSČM) by lávku přivítal. „Když to bude velice vhodně umístěné, aby byl zachován ráz tohoto jezu, aby byl zachován přístup,“ dodal ovšem.

O lávce dnes jednali zastupitelé. Autor návrhu Josef Pleskot ji hájil, poukázal, že na budoucím předmostí má vzniknout rekreační místo. Ačkoli spory neutichají, město už připravuje územní rozhodnutí a předpokládá, že do jara bude mít i stavební povolení.

Veronika Kabátová o písecké lávce (zdroj: ČT24)