Tři císaři se opět utkají u Slavkova. Letos ale už zvítězili zloději a spory

Slavkov u Brna – Pod kopcem Santon za brněnskými humny se shromažďuje na 900 vojáků. Tak jako každý rok se o víkendu vrhnou proti sobě, aby připomněli výročí bitvy u Slavkova. Letošní 208. výročí ale bude o něco smutnější než ta předchozí. V říjnu totiž někdo ukradl ze santonské kaple věžičku. Ta proto tentokrát na bitevní pole dohlížet nebude. Není to jediný problém, který tradiční oslavy letos provází. Diváci ani účastníci bitvy se nebudou moci podívat ani na napoleonskou výstavu na slavkovském zámku. Kvůli sporům mezi pořadateli je uzavřena.

Kaple Panny Marie Sněžné stojí na vrcholku kopce Santon už od roku 1832. Ač sama odolala mnoha historickým událostem, její měděná věžička nepřečkala nájezd zlodějů. Tradiční panorama bitvy tří císařů se tak letos změní. Plech v hodnotě asi 150 tisíc korun skončil pravděpodobně ve výkupu kovu. Z historické věžičky ale zmizely i dokumenty, které do ní ukryly předchozí generace.

Připomínka bitvy tří císařů
Zdroj: ČT Brno/Zuzana Neuvirtová

Letošní oslavy poznamenalo také uzavření výstavy na slavkovském zámku, která je věnována právě Napoleonovi, který na bojišti v roce 1805 zvítězil. Expozici Napoleon-Austerlitz muselo město zavřít kvůli soudním sporům se sdružením AusterlitzPro, jež se na instalování výstavy podílelo. Není totiž spokojené s výsledkem. „Ve Slavkově akceptovali to, co jim předal zhotovitel, i když je to v rozporu s tím, co navrhli autoři. S tím souhlasit nelze,“ řekl před časem Miroslav Jandora, který k původní výstavě sepsal libreto.

O uzavření expozice rozhodl Vrchní soud v Olomouci, město raději uposlechlo. „Je to pro nás nepříjemné, protože to nastalo před vrcholem sezony,“ připustil nedávno starosta Slavkova u Brna Ivan Charvát (ODS). Právě napoleonské oslavy jsou pro Slavkov hlavní událostí roku. Do města přijíždějí hosté i účinkující z Francie, Německa, Ruska, Belgie, Itálie nebo Maďarska.

Účastník bitvy Ivan Vystrčil:

„Slavkovská bitva je fenomén. Je to jedna z největších, které se každoročně pořádají v Evropě. A pro každého z nás je to velké dobrodružství.“

Zámek Slavkov
Zdroj: www.slavkov.cz/Radoslav Lánský

Během oslav se na zámeckém nádvoří a náměstí bude konat tradiční předvánoční a řemeslný jarmark, který patří k největším jarmarkům na jihu Moravy. Zámek Slavkov připravil také oblíbené kostýmované prohlídky s Napoleonem. Návštěvníci se díky nim setkají s postavami, které měly souvislost s bitvou nebo se slavkovskými zámeckými pány. Humornou formou přiblíží okamžiky před bitvou i samotného císaře Napoleona po jeho vítězství.

Již dnes večer Slavkov symbolicky obsadí oddíly rakouské armády. Na náměstí vzplanou strážní ohně a na slavkovský zámek přijede rakouský císař, kterému bude z oken zámku znít fanfára. Tu pro město složil známý hudební skladatel Miloš Štědroň.

Dnešní vzpomínková akce v centru města

19.00 – 20.00 - Příchod vojenské kolony do města, obsazení města armádou

20.00 – 21.00 - Pochodňový průvod ke hrobu kancléře V. A. Kounice, krátký pietní akt

21.00 – 22.00 - Program na zámku, příjezd rakouského císaře, slavkovské fanfáry a přednes dopisu vojáka

Slavkov kvůli oslavám sundá většinu dopravního značení a rovněž i některé reklamní štíty v centru města. To bude v noci osvětleno jen svíčkami, aby byl dojem z historické události co nejvěrnější.

Letošní ročník rekonstrukce bitvy tří císařů připravují organizátoři už déle než dva týdny. Vojenští nadšenci kontrolují historické kostýmy, které si poškodili při každoročním boji pod kopcem Santon. Vojenská děla bylo nutné znovu natřít a do zbraní sehnat náboje. Obnova čekala i křesadlové kameny nebo koňskou výstroj, která musí odpovídat dobovým reáliím z počátku 19. století.

Program oslav

Pátek 29. listopadu 2013

Podolí
17:30 ohně na Žuráni
Jiříkovice
18:00 Jiříkovické ohně

Sobota 30. listopadu 2013

Tvarožná, pod Santonem
14:00-15:30 rekonstrukce bitvy tří císařů
Slavkov u Brna
10:00-17:00 kostýmované prohlídky zámku s Napoleonem
09:00-21:00 tradiční řemeslný a vánoční jarmark
20:00-21:00 Iluminační večer - Světlo ze Slavkova

Neděle 1. prosince 2013

Prace, Mohyla míru
10:30-11:00 pietní akt

29. listopadu - 1.  prosince

Vojenská ležení
Stará pošta pozořická, Křenovice, Tvarožná