Eggenberg bude pivo vařit dál. Možná s dohledem sládků z Pardubic

Český krumlov – Hrozba uzavření českokrumlovského pivovaru Eggenberg se prozatím odkladá. Technicky zastaralý areál je kvůli ekonomickým problémům už pět let v konkurzu a podle verditku se výroba piva měla zastavit už na podzim. Existenci pivovaru ale zachránil hlavní věřitel Eggenbergu, česko-finská společnost Beltton. Ta dosud z části využívala místní technologii a hlavní část provozu nyní přebírá. O výrobu navíc usiluje i pardubická firma napojená na tamní pivovar Pernštejn.

Právě angažování Belttonu bylo podle konkurzního správce klíčové pro záchranu českokrumlovského komplexu. Česko-finská společnost pohledává celkem 140 milionů korun pro 44 věřitelů. Pivovar ale za každou cenu chtěla zachovat. Správcům se přitom podařilo zachránit nejen značku, ale i práci pro zhruba 30 lidí.

Mezi nimi je i sládek Rostislav Zagora, který pracuje v pivovaru téměř od začátku jeho novodobého fungování z počátku 90. let. „Ty změny byly někdy docela dramatické, ale vždycky se to nějakým způsobem dalo dohromady,“ říká sládek v době, kdy má pivovar za sebou jedno z nejkrizovějších období.  

V historickém centru Českého Krumlova podnik funguje již 22 let. Dlouhodobě je ale ve ztrátě a roční produkce mu během pětiletého konkurzu klesla o osm tisíc hektolitrů na letos očekávaných 15 tisíc. Prodej piva zde dlouhodobě tratí hlavně v zimních měsících.

Technologii a celý proces vaření si nyní chce pronajmout pardubická společnost Centrum Český Krumlov, která letos v létě koupila budovy pivovaru i okolní nemovitosti. „Instalovaná technologie není nejmodernější, ale naším záměrem je zachovat značku a na ekonomické úrovni i výrobu,“ uvedl v září pro Lidové noviny předseda představenstva pardubické firmy Ludvík Novák.

Garantem vaření by mohl být člen představenstva Leoš Kvapil, který zároveň ovládá většinový podíl v úspěšném pivovaru Pernštejn. „Cílem našeho projektu je revitalizace pivovarského areálu a zachování tradice vaření piva,“ sdělil své plány v českokrumlovským areálem.

Spory se vedou také o vlastnictví nemovitostí, které pivovar, privatizovaný na začátku 90. let minulého století později zavražděným bossem podsvětí Františkem Mrázkem, vyvedl ještě před konkurzem ze svého majetku.

Pivovar vyrábí 8 druhů piva dodávaných do tržní sítě pod značkou Eggenberg. Má 30 zaměstnanců, kteří zde vaří pivo dvakrát týdně. Tradice pivovarnictví je součastí města už od doby posledních Rožmberků. V blízkosti českokrumlovského hradu byl postaven pivovar už v 16. století a díky Jakubu Krčínu z Jelčan od začátku využíval zdroje velmi kvalitní vody - což platí prakticky dodnes. Do dnešních míst se pivovar stěhoval o 100 let později. S únorem 1948 byl areál znárodněn a navrácen zpět do soukromých rukou pod jménem Eggenberg v roce 1991.   

Eggenberg je prozatím zachráněn (zdroj: ČT24)