Státní lázně vydaly miliony bez soutěže, podle ÚOHS úplně ignorovaly zákon

Brno/Karlova Studánka (Bruntálsko) – Pokutu 80 tisíc korun dostaly státní léčebné lázně Karlova Studánka od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Úřadu se nelíbilo, jak si lázně v roce vybraly firmu na reklamní práce a služby – nevypsaly soutěž a zkrátka s ostravskou firmou uzavřely smlouvu za čtyři miliony korun.

Lázně Karlova Studánka uzavřely smlouvu s ostravskou společností Danter – reklama a potisk v roce 2010, přitom podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vůbec nevzaly v potaz, že je třeba vypsat výběrové řízení. Čtyřmilionovou zakázkou se zabýval ÚOHS, jeho zavěr je jednoznačný. „Zadavatel svým postupem znemožnil účast dalších případných dodavatelů, a výrazně tak narušil soutěžní prostředí,“ uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová. Podle ní chyba lázní patřila k těm nezávažnějším porušením zákona o veřejných zakázkách. 

Za přidělení zakázky bez soutěže tak lázně dostaly pokutu 80 tisíc korun. Není to nejvyšší možná částka, antimonopolní úřad ocenil opatření, která vedení lázní učinilo, aby se taková událost neopakovala. Lázně se proti pokutě neodvolaly, jejich rozhodnutí tak je pravomocné.

Tři roky stará zakázka na reklamní služby nebyla první, kvůli které měly lázně Karlova Studánka problém s ÚOHS. Před lety dostaly stotisícovou pokutu za chyby tendru na stavbu bazénu a vodoléčebných atrakcí. Podle ÚOHS chybně vymezily zakázku a situaci pak řešily nezákonnými dodatky.