Pod třebovským nádražím povede cesta i příští rok

Česká Třebová (Orlickoústecko) – Podchod pod nádražím v České Třebové nakonec bude chodcům k dispozici i v příštím roce. Kvůli špatnému stavu ho měla radnice do konce roku uzavřít, chodcům hrozilo, že budou muset chodit silničním podjezdem vzdáleným půl kilometru. Nakonec se ale podařilo starý podchod zabezpečit tak, že už statici nemají obavu o jeho stabilitu a bude možné chodit jím i příští rok.

Podchod pod rozlehlým třebovským kolejištěm má severní ústí hned vedle staniční budovy, jižní na okraji průmyslové zóny, kde pracuje množství obyvatel České Třebové. Aby mohli podchodem procházet, měla Správa železniční dopravní cesty výjimku od statiků. Ačkoli původně plánovali železničáři, že na podchod nesáhnou až do rekonstrukce kolejiště nad ním, nakonec se rozhodli, že podchod udrží v provozu. „Jakési úpravy se udělaly letos a příští rok by měly pokračovat,“ uvedl třebovský starosta Jaroslav Zedník (TOP 09). SŽDC v podchodu upravila izolaci, v příštím roce zajistí, aby do podchodu nezatékalo. Město také dosadilo kamery, které by měly pomoci chytat vandaly.

Při rekonstrukci trati v České Třebové by měl vzniknout zcela nový podchod, ten starý potom zanikne. Rekonstrukce ale zatím není v dohledu, železniční správa teprve připravuje studii proveditelnosti, která určí technické parametry stavby, cenu celého projektu i jeho efektivnost. „Předpokládaná realizace vlastní stavby přichází do úvahy po roce 2016,“ uvedl před časem mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Třebovský železniční uzel patří k nejvýznamnějším v Česku, sjíždějí se zde vlaky od Prahy, Brna i Olomouce a Ostravy. Nádraží vzniklo se stavbou olomoucko-pražské dráhy, současná nádražní budova vznikla ve 20. letech minulého století.