Betty má ženicha, na Svatý Kopeček dorazil Amur

Olomouc - Tygřice Betty z olomoucké zoo se dočkala nápadníka. Na Svatý Kopeček včera z Maďarska přicestoval mladý samec jménem Amur. Chovatelé by z nich rádi měli chovný pár. Pokud si tygří milenci padnou do oka, tak by se v olomoucké zoo mohla po třicetileté pauze opět narodit mláďata tygra ussurijského.

Tygr Amur se narodil loni v dubnu v Állatparku v maďarském městě Nyíregyháza. „S novým prostředím se Amur teprve seznamuje, potřebuje čas. Prozatím s ním není řeč. Po příjezdu se mu ven příliš nechtělo, běhá, řve,“ řekla ošetřovatelka Dana Reisigová.

Tyto nejmohutnější kočkovité šelmy chová zahrada od roku 1976. První mláďata se podařilo odchovat v letech 1980-1983. „S menšími přestávkami olomoucká zoo tygry chovala stále, ale další chovný pár, který by po sobě zanechal potomky, se sestavit už nepodařilo,“ uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Tygr ussurijský, dříve nazývaný také sibiřský, obývá území východního Ruska v blízkosti řeky Ussuri. Žije v oblastech, kde zimní teploty klesají až k 45 stupňům pod bod mrazu. Ze Sibiře, i když z o něco západnější části, pochází i olomoucká samice Betty. Do Česka přijela loni z ruského Novosibirsku. Má velmi prudkou povahu a instinkty po své matce, která se narodila ještě v divočině.

Tygřice Betty v olomoucké zoo
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK