„Haló, hoří mi dům.“ Dívky se bavily voláním na tísňovou linku

Zdice - Rozsáhlý případ zneužívání tísňové telefonní linky odhalili kriminalisté ze středočeských Zdic. Dopouštěly se ho dvě nezletilé dívky. Minimálně desetkrát hasičům nebo policii oznámily výbuch bomby, požár domu či rvačku před restaurací. Teď jim, respektive jejich zákonným zástupcům hrozí až statisícová pokuta.

Dvě sestry ve věku 15 a 16 let volaly na tísňové linky ze svých mobilních telefonů. Speciálně kvůli tomu si zakoupily novou SIM kartu. Poslední hovor, ve kterém jedna z dívek oznámila výbuch plynu a zraněné dítě v hořícím domě, zaměstnal dvě jednotky hasičů. „Po dojezdu první jednotky na místo nebyl objeven žádný požár, žádné známky po výbuchu, žádné zraněné dítě. Byl ohlášen planý poplach,“ řekl vyšetřovatel požárů Milan Provazník.

Dívky pocházejí ze sociálně slabší rodiny a žijí v dětském domově. Na tísňové linky volaly zejména o víkendu, když byly doma u rodičů. Jejich matka se k případu odmítla vyjádřit.

Za falešné volání na krizovou linku hrozí vysoká pokuta (zdroj: ČT24)

Za zneužití tísňové linky jim teď hrozí vysoká pokuta. „Jelikož se jedná o přestupkové jednání, věc byla oznámena příslušnému správnímu orgánu, v tomto případě Českému telekomunikačnímu úřadu,“ řekl inspektor berounské policie Petr Marek. Úřad může za tento přestupek uložit pokutu až 200 tisíc korun. „Pokud se jedná o přestupek mladistvého, ručí za něj zákonný zástupce,“ dodal mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Počet zneužití tísňových linek je podle statistik alarmující. Jen ve středních Čechách jde o 93 procent ze všech hovorů na krizová čísla. Hasiči varují, že kvůli podobným případům se nemusí dostat včas na místo, kde jejich práci budou lidé opravdu potřebovat.