Pardubice: Za demolici haly nakonec radnice zaplatí dvacetinu ceny

Pardubice – Likvidace zchátralé sportovní haly v Pardubicích bude dvacetkrát levnější, než se původně předpokládalo. Důvodem je výkupní železo, které stavba obsahuje – právě z něj se bude demolice z větší části financovat. Novou cenu se radnici podařilo získat až ve druhém vypsaném tendru. Ten první město zrušilo, byl totiž předražený.

Celou kauzu rozpoutal majitel pardubického kovošrotu Petr Jarý. Upozornil na to, že město chce zbytečně vyplatit dva miliony korun za demolici sportovní haly navzdory tomu, že stavba obsahuje stovky tun železa, jehož prodej by likvidaci haly z větší části pokryl.

Místo původně plánovaných dvou milionů nyní radnice zaplatí za demoliční práce sto tisíc. Finanční výbor proto chce po vedení magistrátu vysvětlení, kdo nese zodpovědnost za první nepovedený tendr. „Těžko říct, na kom konkrétně je zodpovědnost. Nicméně já si myslím, že to je velká ostuda a prostor k zamyšlení,“ říká pardubický radní za TOP 09 Jan Němec.

Podle náměstka primátorky Jindřicha Taubera z ČSSD nesou vinu úředníci města, kteří rozhodovali o podmínkách tendru. Měli údajně k dispozici nesprávné projektové údaje. „Já si myslím, že politici v tomto nějakým zásadním způsobem nepochybili. Možná jen důvěra v úředníky byla příliš vysoká,“ soudí Tauber.

„Pokud jsme to chtěli udělat úplně přesně, tak jsme měli postupovat úplně jiným způsobem. Jenže ten je zdlouhavý a drahý,“ hájí se Jiří Čáň, vedoucí odboru majetku a investic na pardubickém magistrátu.

Nejasnosti kolem podivného výběrového řízení na demolici sportovní haly budou řešit i zastupitelé města na svém zasedání 17. prosince.

Erik Knajfl o demolici pardubické sportovní haly (zdroj: ČT24)