Přes Sázavu ve Žďáru vede nový most, spojil rostoucí sídliště s centrem

Žďár nad Sázavou – Novou silnici z centra města na sídliště Klafar mohou nově používat motoristé ve Žďáru nad Sázavou. Součástí silnice je také nový most přes Sázavu. Město původně počítalo, že komunikaci za 85 milionů korun otevře až na jaře, nakonec ji dostala s předstihem, na jaro zbudou pouze dokončovací práce.

Nová silnice odbočuje od hlavního průtahu městem na křižovatce ulic Dolní, Wonkova a Jungmanova a míří k sídlišti Klafar. Podle radnice je spojnice klíčová vzhledem k očekávanému dalšímu rozvoji sídliště. „Myslím, že z pohledu budoucnosti je to velice významná investice,“ řekl žďárský místostarosta Ladislav Bárta (TOP 09).

Spojnice centra s Klafarem je třičtvrtěkilometrová, z toho 115 metrů tvoří třípolový most přes Sázavu. Výhledově by se měla propojit s dalšími komunikacemi až k výpadovce na Havlíčkův Brod a vytvořit tak okruh kolem historického jádra města.

Součástí stavby za 85 milionů je také část cyklostezky na břehu Sázavy v okolí nového mostu a úpravy chodníků, kanalizace a veřejného osvětlení v navazujících ulicích. Na křižovatce, kde nová silnice začíná, je nově také semafor.