Schody z Příbrami na Svatou Horu se do Vánoc neotevřou

Příbram – Poškozené schody na Svatou Horu v Příbrami se do Vánoc opravit nepodaří. Lidé tak budou muset chodit na nejznámější poutní místo ve středních Čechách i nadále delší trasou. Tamní Římskokatolická farnost se pře s ministerstvem životního prostředí o to, kdo rekonstrukci zaplatí.

365 schodů spojuje centrum Příbrami se Svatou Horou od začátku 18. století. Od konce září po nich ale kvůli půlmetrové propadlině poutníci neprojdou. „Svatá Hora je nejstarším poutním místem v České republice, takže si myslím, že pro město Příbram má určitě velký význam,“ říká mluvčí města Ondřej Šlechtický.

Svatou Horu navštíví v adventním čase zhruba pět tisíc lidí. Podle zdejší farnosti by opravu mělo zaplatit ministerstvo životního prostředí. Za propad prý může bývalá těžba v dolech.

S tím však resort nesouhlasí. „Podle informací ministerstva životního prostředí tento propad nesouvisel s důlní činností. To znamená, že v současné době není možné platit tu náhradu z prostředků MŽP,“ sdělil mluvčí úřadu Matyáš Vitík.

Nyní záleží na tom, jak dopadne geologický průzkum podloží. „Vlastník má možnost objednat si odbornou firmu a pak – pokud podle zákona prokáže, že ten propad opravdu souvisí s důlním dílem – je možné z prostředků ministerstva životního prostředí tyto náhrady financovat,“ vysvětlil Vitík.

Na stranu ministerstva životního prostředí se postavila i příbramská radnice. „Pokud se nám nepodaří získat dotace, měla by být oprava hrazená z prostředků Svaté Hory,“ navrhuje Šlechtický. Poslední velkou rekonstrukcí prošly svatohorské schody na začátku devadesátých let minulého století. Znovu se je podaří opravit nejspíš až příští rok na jaře.

Reportáž Pavla Pavlase (zdroj: ČT24)