Do Gambie jedou kola z Česka, projekt zapojil i vězně

Ostrava - Z Ostravy dnes odcestovalo 1 200 kol, která lidé z celého Česka věnovali pro projekt obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku. Jízdní kola budou sloužit dětem v africké Gambii pro dojíždění do škol, které jsou někdy i 15 kilometrů vzdálené. Počátkem letošního roku už Gambie z Česka dostala 350 kol, nyní vyjedou další tři kontejnery, řekl ředitel společnosti Roman Posolda.

S opravou kol pomáhali vězni

„Na uvedení darovaných kol do stavu, ve kterém mohou opustit Českou republiku a posloužit dětem v Gambii, se podílelo mnoho nezištně smýšlejících lidí a organizací. Velký díl této práce odvedli lidé ve výkonu trestu z Věznice Heřmanice v Ostravě. Ti během tří měsíců doslova oživili na pět set kol,“ podotkl Posolda. Darované bicykly se celoročně sváží ze sběrných míst v Česku do centrálního skladu v Ostravě-Hrušově. Tam se pak opravují tak, aby mohly být přepraveny do Gambie.

Kola dostane 12 škol v Gambii

Desítky dobrovolníků kola od 08:00 nakládaly do kontejnerů. Do Gambie bicykly pojedou zhruba měsíc, mezizastávku budou mít nejdříve v Mělníku. Vykládka kol potom proběhne v přístavu Banjul, odkud orgánizátoři projektu zajistí jejich rozvoz do 12 gambijských škol, ze kterých si je děti budou půjčovat. Školy by měly dostat zároveň montážní kufry, náhradní díly na kola a nářadí, aby je mohli opravovat. Učitelé budou vyškoleni, jak údržbu kol provádět.

Inspirace pro projekt vzešla z Anglie

„Jejich odvozem dochází k úžasnému kroku a tím je propojení dvou zemí, dvou kultur. Celoroční aktivita je důkazem velikosti srdce, které lidé České republiky nesporně mají. Děkujeme všem lidem s otevřeným srdcem pro druhé za podporu, kterou nám poskytli,“ řekl Posolda. Inspiraci pro svůj charitativní projekt našel Posolda v Anglii, kde šest let žil a pracoval i pro organizaci Jole Rider, která také pomáhá africkým dětem a do Gambie poslala už několik tisíc kol.