Ve vlašimském ekocentru je k vidění svět hypermarketů

Vlašim – Návštěvníci výstavy v Podblanickém ekocentru ve Vlašimi se mohou dozvědět, jaké jsou dopady neřízeného rozmachu nákupních center. Zjistí tam například, že Česko ve střední a východní Evropě v jejich počtu vede. Ruku v ruce s tím přichází řada problémů.

První supermarket vznikl v Jihlavě v roce 1991. O 17 let později už jich v Česku bylo 1300, navíc přibylo dalších 250 hypermarketů. To je v přepočtu na obyvatele dvakrát více než třeba v Maďarsku, a dokonce třikrát tolik, co v Polsku. Lukáš Lyer ze sdružení Nesehnutí to svádí zejména na nedůsledné územní plánování.

Například ve Vlašimi, ve městě, které čítá asi 12,5 tisíce obyvatel, nedávno vyrostl už pátý obří supermarket. Na jedné straně je to sice služba lidem, na straně druhé však značí zvýšenou intenzitu dopravy v okolí obchodních center a hlavně zábor zelených ploch. V 62 procentech případů musely touze po nakupování ustupovat stromy.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Výstava ve vlašimském ekocentru ukazuje i další negativní dopady. Lektorka ekologické výchovy Jana Havelková nastínila třeba zavírání menších obchodů. „Například ve švýcarském Bernu je zakázána výstavba velkých nákupních center, která by měla za následek zánik právě malých obchodů,“ nechal se slyšet Lukáš Lyer.

I v Česku mají lidé možnost, jak se výstavbě nových hypermarketů bránit. Mohou připomínkovat stavební záměry ve své obci a podávat proti nim písemné námitky.