Valdštejnský zámek se dočká rekonstrukce za 32 milionů

Litvínov – Ministerstvo financí poskytlo radnici v Litvínově dvaatřicetimilionovou dotaci na generální rekonstrukci Valdštejnského zámku. Město sice v minulých letech dokázalo vyměnit střechu, na celkovou opravu ale jeho rozpočet nikdy nestačil.

Litvínovský zámek potřebuje vyměnit podlahy, topení, elektroinstalaci a omítky. Téměř roční jednání s ministerstvem financí přineslo dostatek peněz na celkovou opravu zanedbaného zámku. „V centru města tento historický objekt dělal ostudu, tak dozná velké změny,“ řekl starosta města Milan Šťovíček.

Přípravné práce se rozjely už dnes, celková rekonstrukce se rozběhne tento týden. Dojde k zateplení prvního patra stropu, položení izolační hmoty a následné zakrytí prkny. Radnice chce zámek zachovat v pozdně barokní podobě, nové omítky proto budou vápenné a původní zůstanou i okna.

Velkou část dotací spolkne práce na vytápění a elektroinstalaci. Ta totiž pochází ze šedesátých let minulého století.

Zámek je národní památkou, celou rekonstrukci proto sledují památkáři. Do projektu oprav často zasahují, třeba i zdánlivými maličkostmi. Dohlížejí např. na to, aby kamenné prvky restaurovali pracovníci s licencí ministerstva kultury.

Rekonstrukce zámku by měla být hotová do příštího podzimu, v jeho prostorách najde zázemí městské informační centrum, obřadní síň i koncertní sál.

Zámek v Litvínově se bude rekonstruovat (zdroj: ČT24)