Turnov reaguje na petici proti kalírně měřením ovzduší

Turnov - V Turnově začalo měření kvality ovzduší. Radnice kvůli petici, kterou podepsala skoro tisícovka obyvatel, objednala mobilní laboratoř. Jde hlavně o lidi žijící blízko místní průmyslové zóny. V ní totiž brzy začne fungovat kalírna oceli a lidé se bojí zhoršení kvality ovzduší.

Mobilní měřící stanice stojí na dohled od turnovské průmyslové zóny, data bude sbírat celý týden. Znovu se vrátí na začátku příštího roku, tehdy už bude fungovat nová kalící linka tamní šroubárny. Právě jejího zprovoznění se lidé žijící v okolí obávají. Měření ukáže, jestli je strach oprávněný.

Šroubárna Kamax do budoucna plánuje otevřít hned tři kalící linky. Dohromady mají vyrábět 31 a půl tisíce tun oceli ročně. Obavy místních, že se kvůli tomu zhorší životní prostředí, jsou ale podle firmy zbytečné. Turnovská průmyslová zóna je zatím zaplněná z půlky, a to lehkým průmyslem. Těžký průmysl tam zakazuje tzv. regulační plán. Na pozemky, kde vyrostla nová kalírna, se ale tato pravidla nevztahují. Radnice už v minulosti uznala, že k tomu došlo jejím pochybením.

Kalírna v Turnově podnítila měření ovzduší (zdroj: ČT24)