Nevypověditelná smlouva blokuje obnovu historické vinice

Dřísy - Jedna z nejstarších vinic v Čechách, Svatováclavská vinice u Dřís na Mělnicku, chátrá a slibované obnovy se jen tak nedočká. Zájem o ni projevili vinaři z Kutnohorska, chtěli požádat o krajskou dotaci. Jenže smlouva, kterou obec uzavřela se současným nájemcem, je prakticky nevypověditelná. Kutnohorští proto budou muset vymyslet jiný projekt, čas mají do 20. prosince. Informace o dotacích jsou na webu kraje.

Vinice u Dřís byla údajně první v českých zemích. Podle pověsti tu kněžna Ludmila učila vinařskému řemeslu svého vnuka svatého Václava. 

Obecní pozemky má teď v nájmu deset lidí, mají povinnost se o vinnou révu starat. Ne všichni to dělají, část vinic je neudržovaná. O historickou viniční trať projevil zájem kutnohorský vinař Lukáš Rudolfský. Už jednal s obcí, nabídl, že ji obnoví, tak jako se mu to již podařilo na sedmi místech v Kutné Hoře. „Je to škoda, protože je to nádherná viniční trať. Je to naše památka, je to kus historie, vzpomínka na svatého Václava,“ říká vinař.

Ukázalo se ale, že vyměnit nájemce není tak jednoduché. „Jednomu nájemci jsme dali výpověď za to, že se o to nestará a neudělal z toho vinici, jak měl. Ale ta smlouva je tak postavená, že když se nedomluvíme dohodou, tak ji nemůžeme vypovědět,“ konstatovala starostka Dřís Ivana Frajová (nez.).

Svatováclavská vinice v Dřísech dál pustne (zdroj: ČT24)

V Dřísech by se vinná réva musela vysazovat ručně, nedostane se sem totiž technika, obnova jednoho hektaru vinice by tak vyšla asi na milion korun. Vinaře proto začal podporovat i Středočeský kraj. Nabízí až půlmilionové dotace.

Zatím se ale zdá, že o peníze nemají Středočeši zájem. „Jsou dvě možnosti, buď o tom lidé nevědí, nebo o to není zájem. Budeme se snažit to na poslední chvíli ještě zpropagovat,“ říká krajský náměstek pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD). Čas na podání žádosti do fondu životního prostředí a zemědělství mají zájemci už jen do 20. prosince.