Havárie na Jordánu: podnět inspekci i trestní oznámení

Tábor - Dva táborští zastupitelé za sdružení Jinak! podali nový podnět České inspekci životního prostředí (ČIŽP) kvůli loňskému protržení hráze rybníku Jordán. Představitelka sdružení Michaela Petrová navíc podala trestní oznámení. Následkem havárie uhynulo asi 16 tun ryb a bahno unikající z nádrže poničilo soukromou vodní elektrárnu.

ČIŽP v létě uložila firmám pracujícím na odbahnění Jordánu pokutu 250 000 korun. Podle Petrové se sankciovaná strana odvolala na ministerstvo životního prostředí, které pokutu zrušilo. „Ministerstvo ČIŽP doporučilo, aby zvážila zahájení řízení za správní delikt, zda byla provedena přiměřená opatření, aby závadné látky nevnikly do povrchových nebo podzemních vod a neohrozily jejich prostředí. ČIŽP však do začátku prosince žádný podnět nedostala, proto jsme ho podali my,“ uvedla Petrová.

Dodala, že navíc v pondělí podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli možnému poškození a ohrožení životního prostředí a obecnému ohrožení v důsledku protržení provizorní dělicí hráze nádrže Jordán. Havárie se stala loni koncem prosince. Kvůli velkému tání sněhu hráz neodolala tlaku a voda s bahnem se vylila do Tisemnického potoka a následně i Lužnice.

Odbahnění Jordánu, které začalo loni, je jedním z nejnáročnějších a nejnákladnějších projektů na Táborsku v posledních letech. Odhadované náklady činí přes 400 milionů korun. Odbahnění nádrže o rozloze 51 hektarů by mělo být hotovo v roce 2014. Město získalo na práce dotace ve výši 85 procent, samo se bude podílet zhruba 60 miliony korun.