Podnikatelé se odstěhovali do Humpolce

Praha - Nejlepším městem pro podnikání je letos Humpolec. Druhé místo patří Příbrami a třetí skončila Dobruška. Vyplývá to z výsledků šestého ročníku soutěže Město pro byznys. Výzkum zpracovala agentura Datank. Soutěže se zúčastnilo 205 měst a obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Prahy. Loni zvítězila Přelouč před Humpolcem a Dobruškou.

V krajském kole zvítězil Humpolec už pětkrát. Zlato v celorepublikovém finále si ale odnesl jen v roce 2008. K prvenství městu pomohla dobrá infrastruktura, ve srovnání s celorepublikovým průměrem o polovinu vyšší zastoupení velkých zaměstnavatelů, dostatek studentů v odborném vzdělávání, vstřícní úředníci, kvalitní podnikatelský obsah webových stránek a výsledky testu elektronické komunikace.

„Mezi dobré podmínky pro podnikatele můžeme v Humpolci řadit i podprůměrné ceny vodného a stočného a ve srovnání s průměrem ČR je pro podnikatele i nižší daň z nemovitosti. Politika města v oblasti nastavování podnikatelských poplatků, především lázeňského či rekreačního, poplatku z ubytovací kapacity nebo za stánek patří v rámci Česka k těm příznivějším,“ uvedl analytik Datanku Ondřej Pivoňka.

Příbram boduje podílem učňů, Dobruška vstřícností úředníků

Druhá Příbram přesahuje zbytek republiky v podílu učňů a studentů odborných škol, a to téměř o 30 procent. Nadprůměrná je i úspěšnost v získávání dotací EU, výdaje na veřejnou dopravu či likvidita. Dobré hospodaření radnice dokládají i výrazně nižší náklady na dluhovou službu. Poměrně úspěšná je Příbram i v kritériích, která může radnice přímo ovlivnit, jako je obsah webových stránek z hlediska podnikatelů, rozsah úředních hodin a rozsah služeb turistického či městského informačního centra. Daň z nemovitosti pro podnikatele je nastavena na nejnižší možnou úroveň.

obrázek
Zdroj: ČT24

Třetí Dobruška má pátý největší počet úředních hodin. Podnikatelé na své radnici nejvíce oceňují odbornou kompetenci úředníků a rychlost vyřizování agendy. Také se vyznačuje nízkými cenami stavebních pozemků (téměř 70 procent pod celorepublikovým průměrem), nižší jsou zde i ceny bytů (ve srovnání s průměrem ČR téměř o pětinu). Radnice Dobrušky vykazuje vysokou likviditu, nadprůměrné kapitálové výdaje a podprůměrné náklady na dluhovou službu.

Desítka nejlepších míst pro podnikání v Česku:

  1. Humpolec (Vysočina)
  2. Příbram (Středočeský)
  3. Dobruška (Královéhradecký)
  4. Benešov (Středočeský)
  5. Milevsko (Jihočeský)
  6. Velké Meziříčí (Vysočina)
  7. Blatná (Jihočeský)
  8. Vimperk (Jihočeský)
  9. Litovel (Olomoucký)
  10. Pelhřimov (Vysočina)

Právě likvidita nebo výše dluhové služby jsou finančními ukazateli, které tvoří jedno z hodnocení měst, tzv. iRating. V tomto směru dopadl nejlépe Kraj Vysočina, který má největší podíl všech obcí ČR bez rizika (A) až po obce s nízkým rizikem (B-). Na druhém místě skončil se 73 procenty Středočeský kraj, třetí se 71 procenty Jihočeský kraj.

Mnoho radnic se snaží přístup k podnikatelům zlepšit. Proti loňsku se tak například zvýšil průměrný rozsah úředních hodin z 23 na 24,5 hodiny týdně. Počet radnic, respektive živnostenských odborů či úřadů, které nabízejí schůzku s úředníkem i mimo oficiální úřední hodiny, se zvedl z 22 na 27. Za posledních pět let se počet radnic s vlastní sekcí na webu pro podnikatele zvýšil o 70 procent na 84.

Obce se ve výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě 42 kritérií rozdělených do dvou oblastí: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou jmenovanou oblast, která se na celkovém hodnocení podílí padesáti procenty, mohou svým chováním radnice ovlivnit.

Nejlépe se podniká v Humpolci (zdroj: ČT24)