Staletým lipám ořezal zahrádkář větve, stromy nejspíše nepřežijí

Chabařovice (Ústecko) – Až stotisícovou pokutu chce udělit Česká inspekce životního prostředí muži, který poničil stoletou lipovou alej v Chabařovicích u Ústí nad Labem. Radnici si stěžoval, že mu větve stíní na zahrádce, ta ořezání lip povolila, ovšem s podmínkou, že si najme odbornou firmu. To se nestalo, podle inspekce životního prostředí stromy brutální zásah možná nepřežijí. Kritici teď říkají, že platit by mělo i město za to, že se o stromy raději nepostaralo samo.

Zatímco jeden z chabařovických zahrádkářů ořezal historické lípy, které mu stínily – a to metodou „kam dosáhne požární žebřík“ – místním se výsledek jeho práce vůbec nelíbí. „Je dobré uvědomit si, že ta alej tady něčemu slouží a zahrádkáři slouží jen své zahradě,“ řekl chabařovický občan Milan Jansa. Chabařovické lípy staré sto let totiž skončily po ořezání větví v takovém stavu, že se už možná nevzpamatují. „Je zde důvodná obava, že stromy budou definitivně zničeny a ten zásah nepřežijí,“ řekl Pavel David z ČIŽP.

Sám zahrádkář, který do lip řezal, odmítl svůj postup vysvětlit.

Kilometr dlouhá lipová alej byla vysazena jako větrolam na hranici města. Přežila dvě světové války a čtyři režimy. O to více se kritici krutého zásahu podivují, že ho radnice povolila a raději odborné proříznutí větví nezajistila sama. Sice chtěla, aby si nespokojený zahrádkář najal specializovanou firmu, nakonec ale neodbornému zásahu nezabránila. Proto vnímají Chabařovičtí radnici jako spoluviníka. To přiznal i starosta Josef Kusebach: „Je to poučení pro příště, že takovýmto způsobem to dělat nemůžeme.“

Inspekce životního prostředí ale bude pokutovat pouze muže, který stromy ořezal. Podle zákona je totiž vinen ten, kdo drží pilu v ruce.

Jan Stuchlík o poničených lipách (zdroj: ČT24)