Náš exodus - váš exitus, hrozili v Krnově lékaři

Krnov - Do Krnova přijela černobílá sanitka – její posádka objíždí republiku s kampaní Děkujeme, odcházíme. Chce tímto způsobem přesvědčit lékaře, aby si vybojovali vyšší platy a lepší podmínky. V krnovské nemocnici má kampaň velkou podporu. Pokud lékaři dají na konci roku hromadné výpovědi, hrozí vážné omezení zdravotní péče. Ministerstvo zdravotnictví ale peníze na platy nemá.

Náš exodus – váš exitus? Tedy náš odchod - vaše smrt? Takové nápisy si mohli Krnované přečíst na černobílé sanitce. Podle její posádky jsou podmínky lékařů v nemocnicích katastrofální. Nejedná se jen o nízké platy lékařů, ale i o nevhodný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do zahraničí a například nedodržování zákoníku práce. „To číslo, které registrujeme k dnešnímu datu, je 3 700. Lékaři, kteří podepsali výzvu Děkujeme, odcházíme, tímto deklarují svou připravenost ke konci roku podat výpověď v nemocnicích,“ tvrdí tiskový mluvčí kampaně Martin Jaroš.

Podle autorů kampaně by se měly platy začínajících lékařů zvýšit ze současných 100 na 200 korun za hodinu a u těch atestovaných na 400 korun za hodinu. V krnovské nemocnici podporuje výzvu zatím více než padesát procent lékařů. „Pokud odejdou, tak se tato péče zhroutí. Když bychom řekli, že polovina lékařů odejde, opravdu tady péče nebude prakticky žádná, ta nemocnice nebude moci fungovat bez personálu,“ bojí se primář chirurgie Bronislav Sedláček. „Akci u nás na interním oddělení podporuje většina lékařů - kolem devadesáti procent,“ potvrdil další krnovský lékař Lukáš Burda.

„Mně se jedná o to, abych se nemusel stydět za svůj plat proti ostatním profesím. Uvažuji, že odejdu do zahraničí, jako spousta kolegů,“ říká mladý lékař Jan Chudoba. Ministerstvo zdravotnictví sice souhlasí s tím, že platy jsou nízké, případné zvyšování mezd ale podpoří, až se oživí ekonomika. „Jsme v ekonomické krizi, a ta se týká všech bez rozdílu. Předpokládáme, že těch lékařů, kteří se přihlásili, nakonec tolik neodejde,“ snaží se uklidnit vznikající paniku tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Vlastimil Sršeň. Černobílá sanitka bude navštěvovat nemocnice v Moravskoslezském kraji do konce týdne. Dnes přijede do Ostravy, potom budou následovat Karviná, Opava a Havířov.