Jednotná linka 1210 urychlí přivolání pomoci

Špindlerův Mlýn – Lyžařská sezona se rozjíždí a již druhým rokem je k dispozici speciální nouzová linka 1210 pro zavolání Horské služby. Její číslo je jednotné pro celé Česko. "Ve všech našich materiálech již prezentujeme toto jedno číslo 1210, které je platné pro celou Českou republiku. S předčíslím +420 je možné se na něj dovolat i ze zahraničí," uvedl náčelník Horské služby České republiky Jiří Brožek.

Při volání na tísňovou 1210 linku je vyhodnocena poloha volajícího a linka je technicky přesměrována na nejbližší dispečerské místo. Při nesnázích je možné použít i klasické číslo 112. Pokud dispečer vyhodnotí, že je potřeba služeb horské služby, přepojí hovor dispečinku nejbližší Horské služby.

Záchranáři upozorňují, že linka slouží výhradně k hlášení akutních případů. Běžné informace, například o počasí a sněhových podmínkách, poskytují střediska jednotlivých horských oblastí na původních telefonech.

Telefonuje náčelník Horské služby Jiří Brožek (zdroj: ČT24)

Aplikace Horská služba do mobilu

Na stránkách Horské služby je možné stáhnout do mobilu aplikaci Horská služba, která umožňuje rychlé a snadné přivolání pomoci nejbližší hlídky Horské služby v případě nouze. Tato funkce není závislá na dostupnosti datového signálu, ale pracuje s lokalizací pomocí GPS. Aplikace dokáže rovněž odeslat Horské službě nouzovou SMS zprávu s přesnou polohou uživatele telefonu. 

Mobilní "Horská služba" umí také vyhledat lyžařská střediska, poskytne základní aktuální informace o sněhových podmínkách, lavinovém nebezpečí a počasí na daném místě. Podle aktuální polohy uživatele umí také najít nejbližší stanici Horské služby a zobrazit její telefonní číslo a dobu provozu. Součástí aplikace jsou čtyři informační oblasti – desatero Horské služby, návod, jak poskytnout první pomoc, pravidla jízdy na sjezdovkách a instrukce, jak předcházet nebezpečí v lavinových oblastech.

Koho volat v nouzi

  • jednotné číslo tísňového volání: 112
  • Hasičský záchranný sbor ČR: 150
  • Zdravotnická záchranná služba: 155
  • Policie ČR: 158
  • Horská služba ČR: 1210