Nehceme žít v Palermu: Akce odpovědných, nebo předvolební kampaň?

Chomutov – V Chomutově vznikla občanská iniciativa s názvem Nechceme žít v Palermu. Mluvčí této skupiny tvrdí, že obyvatelům města dochází trpělivost s komunálními politiky, kteří jsou podle mínění iniciativy propojeni s korupčním prostředím a mafiánskými praktikami místních podnikatelů. Radnice ale jejich kroky přičítá spíše začínající kampani před volbami do obecních zastupitelstev na podzim příštího roku.

Za pomyslnou kapku v poháru trpělivosti označil Jiří Šebek, jeden z mluvčích iniciativy Nechceme žít v Palermu, vraždu vlivného místního politika Romana Housky. Ta prý jen posílila pověst Chomutova jako města mafiánů. „Když se řekne v České republice Chomutov, tak nám každý řekne: Tam bych bydlet opravdu nechtěl,“ stěžuje si Šebek.

Lidé z iniciativy kritizují taky současné vedení radnice. Prý podporuje neprůhledné zadávání zakázek a ty lukrativní dohazuje svým známým. Dokazují to na příkladu Kamencového jezera, jehož pronájem je podle názoru uskupení pro město nevýhodný.

Nájemce Zdeněk Fojtík a magistrát to však odmítají. Zatímco před pronájmem hospodařily městské technické služby na Kamencovém jezeře s třímilionovou ztrátou, dnes má město od nájemce pravidelný roční příjem kolem 300 tisíc, tvrdí náměstek primátora Jan Řehák (ODS).

Zdeněk Fojtík navíc podle svých slov investoval do areálu během pěti let desítky milionů korun, jak mu uložily podmínky nájemní smlouvy. „Jsou na to výběrová řízení, máme to v účetnictví, každý rok dokládáme městu, co to stálo, jakým způsobem se to postavilo,“ vysvětluje nájemce.

Chomutovská iniciativa se s tím ale nespokojila a internetovou petici se chystá předat magistrátu. Ten slíbil, že se jí bude zabývat v rámci platných zákonů. Primátor Jan Mareš (ČSSD) však neskrývá, že za celou akcí vidí začínající předvolební kampaň před komunálními volbami.

Petr Baraňák o iniciativě Nechceme žít v Palermu (zdroj: ČT24)