Olověné trubky skrývají nebezpečí

Brno – Vodu z kohoutku s jedovatým olovem pijí stále ještě desítky tisíc Čechů. Zjistil to Státní zdravotní ústav s tím, že se látka uvolňuje z vodovodních potrubí ve starých domech. Jejich výměnu dotuje stát, zájem ale není velký.

Starý sklep v jednom ze soukromých bytových domů v Brně. Vydrolená omítka, na stěnách pavučiny. A taky potrubí. Tyto trubky jsou z olova – kdysi běžný přípojkový materiál, teď podle některých lékařů časovaná bomba. „Může to být nebezpečné pro lidi, zejména pro děti a případně pro matky, které jsou těhotné. Je známo, že olovo ovlivňuje vývoj nervového systému,“ potvrdil toxikolog z Masarykovy univerzity Luděk Bláha.

Vzorky vody ze soukromého domu půjdou na rozbor. Evropská unie zpřísňuje normy určující povolené množství olova v pitné vodě. Naposledy před měsícem. Podle Státního zdravotního ústavu zůstávají tisíce domácností, kde proudí voda v olověných trubkách. Většinou jsou to domy z třicátých a čtyřicátých let minulého století, které dosud nebyly rekonstruovány. Majitel testovaného brněnského domu může být klidný. Olovo ve vodě má, ale v míře, která zdraví neuškodí.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Nepijte vodu s olovem, zbavte se starých trubek za státní peníze, nabízí majitelům takových domů ministerstvo pro místní rozvoj. Výměnu potrubí dotuje až dvaceti tisíci na jeden byt. Zájem má ale jen málo lidí, za poslední čtyři roky zhruba 160 žadatelů. Celkem jim stát vyplatil 25 milionů korun. „Je vždy třeba vyměnit olověné potrubí v celém domě,“ uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Marek Ženkl.

Pokud se tedy v domě na výměně neshodnou úplně všichni vlastníci bytů, dotaci nezískají. Ministerstvo pro místní rozvoj ji vypsalo i na příští rok. Majitel testovaného domu v Brně ji však nevyužije. Když testy vody dopadly dobře, měnit olověné trubky nebude.