Lanovky na Sněžku i Ještěd čeká odstávka

Pec pod Sněžkou - Turisté, kteří se chystají na Sněžku, Čertovu horu nebo Ještěd si budou muset na vrchol vyšlápnout po svých. Lanovky totiž hlásí ode dneška pravidelnou odstávku. Důvodem jsou opravy a revizní práce, které se provádějí vždy před zimní sezonou. Při revizi odborníci kontrolují celý systém lanovky od pohonu přes podpěry a vedení lana až po zabezpečovací systémy, sedačky a jejich úchyty.

Lanová dráha na Sněžku, která slouží od roku 1949 a je nejstarší v Krkonoších, svezla v neděli poslední návštěvníky hor. Znovu se rozjede až 11. prosince. „Letos nás v rámci údržby čeká výměna převodovky na prvním úseku. Samozřejmostí je důkladná kontrola celé lanovky a sedaček,“ řekl náčelník lanovky Jiří Martinec. Na dva týdny bude mimo provoz lanovka z Harrachova i z Rýžoviště.

Ode dneška je, s výjimkou víkendů, na měsíc mimo provoz i moderní kabinová lanovka Černohorský expres z Janských Lázní na Černou horu. O všech listopadových víkendech lanovka pojede od 08:30 do 16:00, poslední jízda bude v 17:30. Pravidelnou podzimní údržbu nyní absolvují i čtyřsedačkové lanovky ze Špindlerova Mlýna na Medvědín a Pláně. „Provoz lanovek bude zahájen se zimní sezonou,“ uvedli správci špindlerovského Skiareálu.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Každoročně navštíví Krkonoše miliony turistů. Největší nápor bývá samozřejmě v zimě, ale o lanové dráhy je zájem celý rok. „Přepravíme přibližně kolem 350 tisíc lidí, v letním provozu potom až 40 tisíc lidí,“ vypočítává vedoucí provozu Ski Pec Jiří Karlík.

Pěšky i na Ještěd

Až do 12. listopadu nebudou jezdit ani kabiny na Ještěd. Údržbáři kromě pravidelné kontroly navíc jednu kabinu vymění. „Máme k dispozici tři a ty pořád točíme. To znamená, že jedna z těch kabin půjde teď na generálku a poté bude v garáži do doby, než bude potřeba udělat generálku u další. Samozřejmě je i vylepšujeme, protože doba jde dopředu,“ prohlásil přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Unikátní kabinová lanovka jezdí na Ještěd už 77 let. Ročně přepraví kolem 250 tisíc pasažérů. Rekord v počtu přepravených padl v roce 1976, kdy po čtyřleté rekonstrukci lanovka svezla skoro 600 tisíc lidí.

Zimní údržba lanovky na Sněžku
Zdroj: ČT24