Je ve Varech málo evropských peněz? Rada se střetla s opozicí

Karlovy Vary – Při projednávání nového městského rozpočtu se opoziční karlovarští zastupitelé pustili do městského vedení kvůli dotacím. Jsou přesvědčeni, že město čerpá z evropských fondů příliš málo peněz. Podle opozice se tak brzdí rozvoj města, které nyní musí především splácet půjčky na minulé projekty. Městské vedení však poukazuje, že domnělé problémy souvisejí s krizí na druhé straně – v regionálním operačním programu – a s připravovanou změnou způsobu rozdělování evropských peněz v regionech.

O jaké dotace budou Karlovy Vary žádat Evropskou unii v budoucnosti? Podle opozice v tom město nemá jasno. „Když vznesu dotaz, jakým způsobem se město chystá na příští rozvoj a další získávání dotací, tak nedostanu žádnou odpověď na to, co konkrétního má město připraveno – jestli vůbec má nějaký rozvoj vymyšlen,“ uvedl opoziční zastupitel Otmar Homolka (OCJJ). Podle bývalého primátorského náměstka Tomáše Hybnera (NS-LEV21) jsou dnes Karlovy Vary k čerpání dotací připraveny mnohem hůře než v minulosti.

Vedení města sice připustilo, že je dotací méně, přidalo však důvody – Regionální operační program Severozápad rok neproplácel dotace, Karlovy Vary proto nyní dohánějí zdržení na rozpracovaných projektech. Primátor Petr Kulhánek (KOA) ovšem zdůraznil, že se připravují i další žádosti: „Karlovy Vary jsou v rámci statutárních měst na špici připravenosti. Jsme iniciátory řady vyjednávání v rámci nového programovacího období.“ Dodal, že pokud si opoziční zastupitelé stěžují na nedostatek informací, je to pouze proto, že se k nim nechtějí dostat.

Karlovy Vary odeslaly dopis Svazu měst a obcí i ministerstvu pro místní rozvoj. O konkrétních projektech ale budou radní mluvit až po podpisu tzv. asociační dohody mezi Českou republikou a Evropskou unií. Podrobnosti o nových projektech by tak měly Karlovy Vary znát na jaře příštího roku.

Antonín Bruštík o dotacích pro Karlovy Vary (zdroj: ČT24)