Z kutnohorské kostnice někdo ukradl lebku

Kutná Hora – Z nejnavštěvovanější kutnohorské památky – kostnice – někdo ukradl lebku. Krádež správce zaskočila, netuší, k čemu zloději bude anonymní kosterní pozůstatek. Chystají ale zpřísnění bezpečnostního systému – na další místa nainstalují alarmy.

Lebku kdosi ukradl z jedné ze čtyř fiál v kutnohorské kostnici – místo zbytku lidské hlavy tak správci památky nečekaně nalezli jen díru. Bylo to pro ně nepříjemné překvapení. „Krádež tohoto typu jsem tady nezažil,“ poukázal průvodce Vladimír Chudinský. Jeho kolegyně Světlana Popová dodala, že není jasné, k čemu zloděj ukradenou lebku použije.

Kosti má pro příště chránit alarm

Na místě po ukradené lebce už je jiná. „Abychom dodrželi zásadu pietnosti,“ vysvětlil Petr Jakeš z kutnohorské farnosti. Nově bude fiály hlídat také alarm. Ten zatím zabezpečuje kosterní rohové pyramidy a rozezní se vždy, když někdo sáhne za ochrannou mříž. „Druhým krokem bude zajištění a zabezpečení fiál, aby se to nemohlo opakovat,“ podotkl Petr Jakeš. Svícny by proto mělo ohraničit zábradlí.

Naopak přísnější kontroly samotných návštěvníků správci kostnice nechystají. „Neděje se, že bychom kontrolovali turistům zavazadla nebo kabáty, jestli tam nemají ukrytou nějakou kost,“ ubezpečil Vladimír Chrudinský. Už teď na návštěvníky dohlížejí kamery – jejich záznamy však při tlačenici uvnitř nejsou příliš nápomocné.

Kromě zlodějů měla kostnice v posledních letech i závažnější problém – stále více se nakláněla. To by měla ukončit chystaná rekonstrukce, která má začít příští rok. Kostnice je dlouhodobě nejnavštěvovanější památkou v Kutné Hoře. Nejvíc sem jezdí Rusové a Čínani.

Lucie Rosí o krádeži v kostnici (zdroj: ČT24)