Metelkův betlém spolehlivě funguje i po sto letech

Jilemnice (Semilsko) – Jeden z nejpozoruhodnějších betlémů – mechanický Metelkův – slaví sto let. Krkonošské muzeum v Jilemnici proto připravilo výstavu věnovanou historii své ozdoby. Kromě díla samotného tak mohou návštěvníci spatřit například unikátní plány, podle kterých podkrkonošský učitel Jáchym Metelka stavěl pohyblivý betlém 30 let.

Stačí natáhnout a vše se začne hýbat – andělíčci létají, děti se houpají, berani se trkají, mlýn se točí, jezulátko se kolébá v kolébce uprostřed chléva. Do toho se ozývají vánoční koledy. Tak funguje Metelkův betlém již sto let. Dodnes udivuje všechny diváky – svými detaily, tím, že ho celý pohání jediné závaží, i tím, že od svého vzniku nepotřeboval zásadnější opravu. „Byl to člověk opravdu renesančně nadaný. Dokázal vytvořit krásnou řezbu, vynikající mechanismus, vynikající hudbu,“ charakterizoval tvůrce betlému Jáchyma Metelku ředitel Krkonošského muzea Jan Luštinec.

Na pozoruhodném krkonošské betlému pracoval Metelka tři desetiletí. Postupně vytvářel a vylepšoval jeho součásti, takže kromě svaté rodiny, tří králů a andělů zachycuje krkonošské řemeslníky při práci či děti při hře. Kromě betlému samotného si teď mohou návštěvníci muzea prohlédnout plány, které Jáchym Metelka ke svému dílu vytvořil. „Má velmi přesné nákresy a vždy si tam dělá poznámky: 'Bez soukolí, ale poněkud složité, zjedoduš!' Poznáte kantora,“ poznamenal Jan Luštinec.

Plánů se dochoval jen zlomek, opravit případnou závadu by tak nepomohly. Jejich historická hodnota je ale podle historiků nedozírná. K vidění budou v Krkonošském muzeum do Tří králů.

Lucie Pokorná o Metelkově betlému (zdroj: ČT24)