V hlinské průmyslové zóně má být nový obchod, místní se ho bojí

Hlinsko (Chrudimsko) – Dát prostor novému supermarketu, nebo zachovat stávající průmyslovou zónu? Taková otázka stojí před hlinskými zastupiteli. O prodej části průmyslové zóny novému investorovi usiluje největší hlinecký zaměstnavatel firma Megatech, která nemá pro objekty po Etě využití a nechce je zbytečně udržovat. Supermarket ale odmítá část místních lidí včetně živnostníků.

Společnost Megatech je sice největším zaměstnavatelem v Hlinsku, ale jejích 400 zaměstnanců udržuje při životě jenom část budov v bývalém areálu Ety. Firma se chce nevyužité části průmyslové zóny zbavit, zájem o ni má investor, který chce postavit obchodní centrum. „Jedná se zhruba o deset procent z celkové plochy, kterou v současné době obhospodařuje společnost Megatech,“ přiblížil ředitel firmy Petr Foldyna.

Proti stavbě obchodního centra se postavily stovky lidí. Sepsali petici a tvrdí, že pokud se začne průmyslová zóna zmenšovat, z Hlinska budou ve velkém odcházet obyvatelé. „Město se už teď vylidňuje. Když tady bude další supermarket, vylidní se ještě více. To znamená, že živnostníci budou krachovat, budou končit,“ uvedla inciátorka petice Ilona Severinová.

Podle Petra Foldyny ale není jiná možnost. Megatech podle něj nedokáže plochu udržovat. „Je to jediné možné řešení,“ zdůraznil. Postavilo se za něj i vedení města, které se snaží zaměstnavatele udržet. „Stojíme o to, aby firma Megatech v Hlinsku pokračovala a měla možnost rozvíjet se,“ podotkla starostka Magda Křivanová (ODS).

Zastupitelé už schválili návrh na pořízení změny územního plánu. O budoucnosti sporné části průmyslové zóny ale teprve budou jednat.