Silničáři dostali pokutu. Starostové kroutí hlavou – práci prý odvedli dobře

Karlovy Vary – Ředitelství silnic a dálnic nedávno čelilo kritice za chyby ve výběrovém řízení při opravě silnice v Karlovarském kraji. Teď ale pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za podobné pochybení dostali i krajští silničáři. Od starostů i krajských politiků zatím začala přicházet kritika zákona o zadávání veřejných zakázek. Tvrdí, že je příliš komplikovaný a pro projekty, které se dostanou do časové tísně, může být i likvidační. Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že zákon skutečně změkčí, dílčí změna by měla začít platit již od příštího roku. Příprava větší změny ale potrvá několik let.

Správa silnic Karlovarského kraje dostala od ÚOHS dvě pokuty – celkem za 1,6 milionu – za soutěže na dodavatele rekonstrukce kraslického průtahu a mostu v Chebu. Podle mluvčího antimonopolního úřadu Martina Švandy silničáři špatně zadali technické kvalifikační předpoklady.

S pokutou nikdo nic nenadělá – silničáři patrně zákon opravdu porušili. Podle starostů, ale i některých představitelů kraje by se ale něco mělo udělat se samotným zákonem o veřejných zakázkách, který je podle nich příliš přísný. Například v případě rekonstrukce hlavní silnice v Kraslicích nevznikl podle starosty Zdeňka Brantla žádný skutečný problém – komunikace je opravená a slouží řidičům. „Svůj účel to splnilo. My jsme se k tomu připojili, provedli jsme také rekonstrukce chodníků. Tím se zlepšil pohyb našich občanů po městě,“ podotkl kraslický starosta.

Náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil (ČSSD), který je také předsedou evropského dotačního programu Severozápad, poukázal, že přísnost zákona často vede i ke ztrátě dotací – tím pádem mohou zůstat stavby nedodělané. „Při jeho dodržování může docházet k poškozování zájmů obcí,“ shrnul Zdeněk Brantl.

Kritiku uznalo i ministerstvo pro místní rozvoj, které slíbilo, že se podmínky brzy zmírní. „Na konci roku byla schválena technická novela zákona o veřejných zakázkách, která by měla platit od 1. 1. příštího roku,“ upozornil mluvčí úřadu Marek Ženkl. Větší změna zákona o zadávání veřejných zakázek ale přijde až později – možná za dva roky. Měla by vycházet z požadavků Evropské unie.

Antonín Bruštík o pokutách za veřejné zakázky (zdroj: ČT24)