Objížďka končí: Řidiči mohou znovu jezdit po silnici do Vraného

Vrané nad Vltavou – Řidiči mohou ode dneška znovu využívat silnici mezi Vraným nad Vltavou a Prahou. Ta musela být na konci ledna uzavřena, protože se na ni zřítil obrovský kus skály. Středočeský kraj teď dokončil sanaci skalního masivu podél této komunikace na pravém břehu Vltavy. Náklady převyšující sedm milionů korun hradil z velké většiny Státní fond životního prostředí.

Silnice pod skálou byla od ledna uzavřena a řidiči museli jezdit po zhruba sedmikilometrové objížďce. Práce na sanaci skal začaly v srpnu. „Tato důležitá silnice, která spojuje obec Vrané nad Vltavou s Prahou, musela být 31. ledna 2013 uzavřena poté, co se na ni zřítil obrovský kus skály. Abychom zajistili bezpečnou dopravu na komunikaci, museli jsme podniknout opatření k zajištění stability skalního masivu,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD). 

Skalní svah je nyní zabezpečen pomocí nainstalovaných konstrukcí. Před sanací skalního masivu byly nejdřív odstraněny volné a nestabilní části skal v celé oblasti. „Na skalách jsou ochranné ploty a clony a silnici od skály oddělují dynamické bariéry a ochranný zemní val. Provedením sanace se zamezí samovolným pádům kamenů na silnici,“ uvedla Markéta Vítková ze Středočeského kraje.    

Středočeský kraj chce v příštím roce pokračovat v zabezpečení skal podél Vltavy v úseku mezi Strnady a Štěchovicemi. Na sanaci zvětralých skalních masivů hodlá získat peníze z Evropské unie. Padající skály jsou ve Středočeském kraji poměrně častým problémem. Loni byla například nutná sanace skal mezi Štěchovicemi a Davlí, kvůli níž byla šest dní uzavřena frekventovaná silnice II/102 z Prahy k vodní nádrži Slapy.

Pavel Pavlas o otevření jarovské silnice (zdroj: ČT24)