Rozšířená sjezdovka snížila nezaměstnanost ve Frymburku

Frymburk (Českobudějovicko) – Sjezdovka nad Frymburkem, nově obohacená o dětské atrakce, zahájila sezonu. Provozovatelé tzv. skiparku se v ní rozhodli dát pracovní příležitost místním lidem, kteří dlouhodobě práci nemohou najít. Podle radnice díky tomu klesne nezaměstnanost v polipenském městě z 13 pod 10 procent.

Ve Frymburku dosud byla hlavní turistická sezona v létě. Tehdy se také nezaměstnanost pohybovala kolem šesti procent. V zimě však v minulých letech pravidelně vylétla na dvojnásobek. Rozšířený skipark by nyní měl zajistit, že bude pro místní práce i v zimě. „Věřím, že se celoročně dostaneme pod deset procent,“ uvedl frymburský starosta Ota Řezáč.

Zaměstnanci z řad frymburských nezaměstnaných se na sjezdovce starají o techniku – vlek či nové lyžařské koberce – nebo o to učit děti lyžovat v lyžařské škole. Přímo v areálu se pohybuje dvacet najatých lidí, celkem provozovatel sjezdovky zaměstnal 40 lidí. „Chtěli jsme dát šanci hlavně místním, protože v zimě je tady ve Frymburku vždy problém,“ podotkl zástupce Skiparku Frymburk Martin Řezáč.

Práce na frymburské sjezdovce by mohla být až do konce března. Oproti minulosti by měla být lyžařská sezona delší díky novému zasněžovacímu systému.

Aleš Hazuka o práci na sjezdovce ve Frymburku (zdroj: ČT24)