Jihočeské zámky si zlepší bilanci vánočními prohlídkami

Hluboká nad Vltavou – I nejznámějším jihočeským zámkům letos ubylo návštěvníků. Sezonu proto chtějí kasteláni dohnat v zimě – teď jsou na řadě vánoční prohlídky. První mimořádné prohlídky začnou o Štědrém dnu, další budou na řadě o víkendu.

Jak trávili nejmocnější čeští šlechtici zimu? Snadno to lze zjistit o Vánocích na hlubockém zámku. Jeho správci zatím vrší polena do krbů, ale jakmile se podívají, co jim letos přinesl Ježíšek, zatopí – a zámek otevřou turistům. Vánoční prohlídky na Hluboké zavedou návštěvníky do devíti pokojů s unikátní sbírkou zbraní, trofejí, porcelánu a grafických listů i pracovny Adolfa Schwarzenberga.

Další schwarzenberský zámek se o Vánocích otevře v Třeboni. Otevřeno bude také v novohradském komplexu. Jihočeští kasteláni chtějí i vánočními prohlídkami ještě zlepšit letošní bilanci. Na Hluboké, v Českém Krumlově a na Rožmberku sice i letos přibylo turistů, jinde ale zaznamenali úbytek. O mimořádné prohlídky přitom je zájem. „Největší zájem je mezi Vánocemi a Silvestrem,“ uvedl třeboňský kastelán Pavel Hofman.

Po Vánocích brány historických jihočeských komplexů opět zavřou a zůstanou tak většinou do dubna. Výjimkou bude Hluboká, kde je celoroční provoz.

Aleš Hazuka o vánočních prohlídkách (zdroj: ČT24)