Vánoce bez rodiny čekají na 17 dětí v Unhošti

Unhošť (Kladensko) – Že se o Vánocích v klidu a míru schází celá rodinu, neplatí pro každého. V dětském domově ve středočeské Unhošti zůstane letos i na Štědrý den rekordní počet dětí – sedmnáct. Celkem jich je v domově 47, zbylé si ale příbuzní alespoň na Vánoce vezmou domů.

Dárky sice všechny děti z unhošťského domova letos dostanou, ne všechny je ale rozbalí společně s rodiči nebo alespoň jinými příbuznými. Sedmnáct dětí ze 47 zůstane i na Štědrý den v Unhošti a vedení dětského domova dalo velkou práci přemluvit blízké mnoha dalších, aby si je alespoň nakrátko vzali domů. „Museli jsme jednat se sociálními odbory, rodiči, příbuznými a snažit se přesvědčit je, aby si vzali děti alespoň na Štědrý večer,“ uvedl ředitel domova Jiří Beránek.

Na večeři do unhošťského domova přijede letos středočeský hejtman, děti se ale stejně těší hlavně na Ježíška. „Já jsem si přál boty, pak i nějakou tašku,“ vyjmenoval Honza z dětského domova, jaké nároky na dvoutisícičtrnáctiletého betlémského novorozence klade. Dárky ovšem Ježíšek přinese především díky štědrosti sponzorů. Podle ředitele má samotný dětský domov sotva dost peněz na provoz a dárky by bez příspěvků nemohl nakoupit.

Jiné místo, kde se tráví Vánoce pohromadě, ale ne v rodinném kruhu, je v domově pro lidi se zdravotním postižením v Běšičkách na Písecku. Vánoční svátky tam tráví většina jeho klientů a rozhodně nečekají s rukama v klíně. Kromě přípravy štědrovečerní večere je všechno ostatní na nich.

Lucie Rosí a Kristina Vrkočová o Vánocích mimo rodinu (zdroj: ČT24)