Hudeček: S lidmi si u rozlévání stíhám i popovídat

Praha - Již tradičně se letos na Staroměstském a Václavském náměstí v centru Prahy rozlévala vánoční rybí polévka. Lidem ji vydávali zástupci magistrátu včetně pražského primátora Tomáše Hudečka, který se akce účastnil v této funkci vůbec poprvé. Podle svých slov si u nalévání polévky stíhal s lidmi i krátce popovídat. Zájem veřejnosti byl velký, celkem tři tisícovky porcí se rozdaly během hodiny a půl. Rozlévání polévky ovšem není jen výsadou hlavního města. V Boskovicích na Blanensku vynesla „Polévka pro chudé i bohaté“ 70 tisíc korun na charitativní účely.

Hudeček polévku rozléval spolu s některými radními na Staroměstském náměstí, ve spodní části Václavského náměstí hostil příchozí návštěvníky starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. „Od té doby, co jsem v zastupitelstvu, sem chodím každý rok s tím, že napřed jsem zde polívku jedl, pak jsem ji rozléval a dnes ji mám i takto na starosti,“ sdělil pražský primátor.

„Jsou tu různí lidé s různými názory. Stíháme si promluvit i při tomto frmolu, který zde u té fronty je, a většina mi velmi pozitivně drží palce,“ řekl Hudeček, který se tradičního rozlévání rybí polévky jakožto pražský úředník zúčastnil již potřetí. „Už je to i pro mě tradice,“ dodal s tím, že oproti předchozím rokům dorazilo letos méně turistů.

Po polévce se jen zaprášilo

Polévku přišli ochutnat nejen lidé bez domova, ale i turisté a Pražané. „Na polévku chodíme každý rok, patří to ke svátkům. Je to příjemný zvyk,“ řekla seniorka na Staroměstském náměstí. Další návštěvnice se těšila především na to, že ochutná jiný recept, než podle jakého vaří rybí polévku doma. „Jsem zvědavá, jak to bude chutnat, je to takové nezvyklé,“ uvedla.

Pro návštěvníky Staroměstského náměstí bylo připraveno na dva tisíce porcí, na Václavském náměstí pak další tisícovka. Už kolem 12:00 byla na obou místech více než polovina porcí vydaná. Dlouhé fronty se u polévkových stánků tvořily ještě před jejich otevřením. Kolem půl jedné už byly veškeré připravené porce na obou místech rozdány.

Pro Pražany připravoval rybí polévku šestičlenný tým kuchařů tři dny. Základem byl vývar z 300 kilogramů kaprů a 50 kilogramů rybích hlav. V polévce bylo přes 100 kilogramů kořenové zeleniny a téměř tři litry koňaku, jikry, mlíčí a karamel. Praha 1 zároveň připravila vlastní rybí polévku také na Kampě.

Od 21:00 na Staroměstském náměstí zazní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. O hodinu později se v horní části Václavského náměstí uskuteční pod širým nebem štědrovečerní bohoslužba v doprovodu dud a kontrabasu.

Polévka pro chudé i bohaté vydělala 70 tisíc korun

Vánoční polévka, tentokrát čočková, se rozdávala také pod vánočním stromem na Masarykově náměstí v Boskovicích na Blanensku. Lidé tam za každou porci přispívali dobrovolnou peněžní částku na charitativní účely. Pořadatelům akce se podařilo vybrat celkem 68 911 korun. Zisk se rozdělí do konce ledna mezi sociálně slabé a zdravotně postižené.

Akce s názvem Polévka pro chudé i bohaté vynesla za 19 let jejího konání přes půl milionu korun. Na Moravě patří tato akce vůbec k nejúspěšnějším charitativním projektům. Příjem z prvního ročníku činil tisíc korun, loni to bylo přibližně 61 200 korun. „Letos jde o druhý nejúspěšnější ročník. Více, a to bezmála 71 tisíc korun, jsme vydělali v roce 2010,“ řekl za pořadatele Rudolf Burgr.

Z rozdávání polévky se stala tradice, která láká do Boskovic i lidi ze širokého okolí. Pořadatelé na ni vždy vaří 1 200 porcí. Uvařit jí více už není v jejich možnostech. Polévka se rozdává hodinu před polednem a stojí se na ni dlouhá fronta. Akce nabízí lidem ze širokého okolí i možnost popřát si pod vánočním stromem vše nejlepší. Skauti pod ním nabízejí Betlémské světlo. Někteří lidé si pro polévku chodí s bandaskami a nosí si ji domů, aby si na ní pochutnali u štědrovečerního stolu.

Štědrý den zpříjemnila lidem bez domova také oblastní charita v Hradci Králové. V nádražní hale jim dobrovolníci nalévali gulášovou polévku a zvali je na večer do azylového domu. „Večer se bude konat akce v domě matky Terezy, kde už včera jsme připravovali štědrovečerní večeři. Naši klienti si budou moci vybrat mezi řízkem a kaprem, máme připravený bramborový salát, takže jsou lidičky zváni,“ řekla jedna z organizátorek Michaela Pospíšilová. Kromě vůně čerstvé polévky se halou hradeckého hlavního nádraží linuly také melodie vánočních koled, které na zdejší piano z projektu Piana na ulici jako poděkování zahrál jeden z obdarovaných.